ЮАР се подготвя да допусне религиозни събирания с до 50 души

0
68
Катедралата на Краля в Йоханесбург
Кадър: YouTube

На 1 юни вероизповедателните храмове в ЮАР ще отворят врати за първи път от два месеца насам, като част от поетапното повдигане на ограничителни мерки за борбата с новия коронавирус в страната, предаде “Bloomberg”. 

Новината, че до 50 души ще бъдат допускани до религиозни служби, бе обявена късно във вторник по време на телевизионно обръщение на президента на ЮАР Сирил Рамафоза, след като бе съгласувано с група епидемиологични експерти. Мярката е част от т.н. „Ниво 3“ от правителствения план за поетапното отваряне на икономиката, допълни президентът. 

ЮАР премина към отпускане на ограничителните мерки, макар и случаите на заразени с COVID-19 в страната да продължават да растат, а атмосферна температура да спада с идването на зимните месеци, което доведе и до известно объркване относно осъществяването на плана. В изявлението си Рамафоза обяви, че цялата страна предстои да премине към „Ниво 3“ през следващата седмица, докато здравният министър на страната Звеки Микзе обяви във вторник, че множество региони с регистрирани огнища ще останат под стриктна регулация. 

С решението църкви, джамии и други религиозни храмове ще отворят врати, след като в страната се водеха оспорвани дебати до колко разумно би било да се струват хора в затворени пространства. Редица религиозни събития бяха свързани с огнища на COVID от цял свят, като пътуващи за церемония към южноафриканската провинция Фри-Стейт доведоха до първите случаи на заболели в страната през март. 

“Такова рязко и привидно прибързано решение е спорно”, обвиха от Йезуитския институт на Южна Африка в изявление от сряда. “Сведенията за огнища в други краища на света сочат, че религиозните храмове, където мерките за социална дистанция са неприложими, водят до ръст на заболеваемостта”. 

Религиозните групи в страната отправиха искане за поетапното възстановяване на религиозните служби и дейности в страната, за да се облекчат негативните последици от COVID-19 върху общността. Множество други организации и икономически групи призоваха на свой ред за застъпване зад техните интереси, като например текущата забрана за тютюнопушене е обект на съдебно производство. 

Колко повече хора се струпват, толкова по-голям става и рискът от разпространяване на инфекцията”, коментират от Йезуитския институт. “Религиозните храмове не са имунни към вируса”. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments