Йотова: Правата на етническите общности са сред условията за членство в ЕС

0
29
Вицепрезидент Илияна Йотова
Вицепрезидент Илияна Йотова. Снимка: Президентство

Сред най-важните условия за членство в Европейския съюз /ЕС/ е зачитането на правата на всички етнически общности. За разлика от друга съседна страна, с която имаме сериозни проблеми, властите в Албания са доказали, че зачитат правото на различните етнически общности в държавата да пазят и отстояват своята идентичност, да развиват езика и традициите си. ЕС е права и там, където те не се зачитат, не е Съюзът, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на представянето в Тирана на албански език книгата на доц. Спас Ташев „Българите в Албания“.

Представители на дипломатическия корпус в Албания и на българското национално малцинство присъстваха на представянето на книгата в Министерския съвет в Тирана.

От своя страна доц. Спас Ташев изтъкна опитите на Република Северна Македония /РСМ/ да наложи тезата, че в Албания няма българи.

Събитието се провежда в навечерието на националното преброяване на населението в Албания – първото след признаването на българското национално малцинство през 2017 г. При срещите си на най-високо ниво в албанската столица Йотова получи уверения, че процесът ще се проведе прозрачно и всички етнически общности ще могат свободно да посочат своята идентичност.

В приветствието си вицепрезидентът постави акцент върху дългата и сложна история на Балканите, геополитическите интереси които винаги са били големи.

„За съжаление, често пъти чужда воля е предопределяла границите тук и живота на хората. Опитваме се да обясним тази нелека история на нашите европейски партньори“, посочи вицепрезидентът и добави:

„Освен общата ни история, днес ни сближават и общите проекти, общото бъдеще в името на младите хора.”

Йотова отбеляза още, че през 2023-а се навършват 110 години дипломатически отношения и 30 години от Договора за приятелство и сътрудничество.

Вицепрезидентът определи книгата на доц. Ташев „Българите в Албания“ като важен документ, който допринася за това да се познаваме:

„Когато хората се познават по-добре помежду си, по-лесно решават и проблемите. Книгата е важна за политиците – да си отговорят на много въпроси, да избегнат много конфликти днес и в бъдеще. Книгата има голяма значение за паметта на нашите поколения.”

По-рано вицепрезидентът разговаря с ректора на университета в Тирана проф. Артан Ходжа. В срещата участваха и професори от български университети и Българската академия на науките, които са част от ръководената от вицепрезидента делегация при посещението й в Албания. Те предложиха конкретни проекти между българските и албанските университети и научните среди.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments