Йорданова за промените в Конституцията: Служебният кабинет ще съществува, но с по-лимитирана власт

0
71
Надежда Йорданова
Надежда Йорданова. Снимка: Facebook

В случай, че идеите на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ за промени в Конституцията бъдат приети, служебният кабинет ще продължи да съществува, но ще оперира с по-лимитирана власт. Това коментира бившият правосъден министър Надежда Йорданова в ефира на „NOVA“.

„Президентът няма да има неограничени правомощия относно състава на служебния кабинет“, подчерта народният представител и уточни, че се предлага работещ модел в повечето европейски държави.

Според измененията кабинетът в оставка ще продължи да действа като служебен кабинет, за да се запази връзката между изпълнителната власт и парламента, който няма да функционира само един месец.

„Практиката показва, че когато правителството в оставка изпълнява функциите на служебен кабинет, мнозинството в новоизбрания парламент се формира по-лесно и по-бързо се избира редовно правителство“, разясни представителят на „Да, България“.

Предложенията за промени в основния закон дават важни гаранции главният прокурор да не бъде бухалка за едни и чадър за други, подчерта Йорданова. Реформираната прокуратура вече няма да е пирамидална структура, главният прокурор няма да е на върха ѝ и няма да разполага с абсолютната власт да преценява кой и как да бъде обвинен или срещу кого да не бъде започвано разследване.

„Изключително важна гаранция е структурата на прокурорския съвет, която предлагаме. Там ще има мнозинство на обществената квота, избрана от парламента. Главният прокурор ще има ефективно противодействие отвън, вместо основната част от съвета да е съставена от подчинени нему прокурори“, разясни юристът.

Йорданова изтъкна, че при новите правила главният прокурор ще бъде административен ръководител само на Върховна прокуратура, без да има преки правомощия над всички прокурори надолу в системата. По този начин прокурорският съвет, който взема решения за дисциплинарната отговорност, назначаването и освобождаването на прокурорите, няма да бъде доминиран от главния прокурор.

По повод предложението за ограничаване на властта на кметовете до два мандата Йорданова заяви, че то е огледално на решението за президентските мандати и въвеждането до край на идеята за мандатност на висшите длъжности.

„Предложението не може да се използва като бухалка срещу който и да е настоящ кмет, защото правилото би се прилагало оттук за в бъдеще. Оттук насетне трябва да бъдат изкарани два поредни мандата и едва след това правното изискване би влязло в сила. Всякакви други спекулации са неправилна интерпретация на предложението“, обобщи тя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments