Йордан Божилов: Няма данни задържаните за шпионаж българи да са имали връзка с лица у нас

0
23
Лондон
Лондон. Снимка: Искра.бг

На този етап няма данни тримата българи, които бяха арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия, да са имали връзка с лица в България или да са упражнявали някаква дейност у нас.

Това стана ясно от думите на председателя на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов пред „NOVA“.

Според експерта на този етап информация е оскъдна и се знае само националността на задържаните. Той припомни, че Великобритания е чувствителна към шпионските скандали. През последните години там бяха извършени няколко акта на насилие, които бяха свързани с Руското главно разузнавателно управление.

„Ето защо този случай ще има медийно отразяване, особено когато влезе в съдебна фаза“.

Йордан Божилов предупреди, че голяма част от информацията няма да бъде достъпна публично и може да не стане ясно каква дейност са упражнявали тримата наши сънародници.

Той припомни, че Великобритания не е единственото място, където се разиграват подобни шпионски афери. По думите му на последната среща на НАТО във Вилнюс е била повдигната тема за затягането на сигурността, тъй като според последнни дани Русия засилва хибридните си дейности. Целта била да се повлияе на страните членки на НАТО, които да спрат своята помощ за Украйна.

Ескспертът по сигурност също така изрази притеснение относно последните събития в Черно море, като по думите му Русия ще се опита да наложи своето влияние там с всички средства.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments