Йордан Божилов: Черно море ще изхвърля още дронове и мини, хората трябва да внимават

0
34
Йордан Божилов
Йордан Божилов. Снимка: Скрийншот от видео на "Свободна Европа"

„Трябва да се знае, че е възможно да има още дронове и  мини у нас, които плават свободно в Черно море. Подобни рискове ще има, а хората трябва да бъдат внимателни и да не доближават такива предмети“.

Това заяви председателят на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната Йордан Божилов пред „БНР“. Той коментира темата с безпилотния летателен апарат с прикрепено взривно устройство към него, който снощи бе забелязан на брега на Тюленово, а днес бе успешно обезвреден. 

Божилов припомни, че по българските брегове на Черно море редовно изплуват различни боеприпаси, сред които дори такива от Първата световна война. По думите му в такива ситуации има ясни процедури точно какви действия трябва да бъдат предприети от отговорните институции. Специалистът призова хората да не доближават подобни предмети и да подават сигнали, когато се натъкнат на нещо съмнително.

Според него ще бъде много трудно да се определи дали дронът е руски или украински, тъй като и двете страни използват този способ във войната помежду си. Той уточни, че тепърва ще трябва да се направи задълбочен анализ на самия апарат – с каква продължителност може да лети, какъв е капацитетът за носене на товар и колко време е прекарало във водата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments