Йончева: Всяка година България губи 11 млрд. евро заради корупция

0
81
Елена Йончева. Снимка: пресцентър БСП
Елена Йончева. Снимка: пресцентър БСП

Всяка година от България изтичат 11 милиарда евро заради корупция. Този извод е направила групата на Зелените в Европейския парламент по данни на ЕВРОСТАТ, ОЛАФ и Европейската комисия, заяви говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пред БНР.

Йончева коментира, че България е в ЕС от 10 години и въпреки помощта на Брюксел е слязла на дъното по всички европейски показатели. „Чуждестранните инвестиции за последните 10 години са паднали 11 пъти, а за 2018 година са с 40% по-малко, отколкото за 2017-а.“

Според нея причините за спада на чуждестранните инвестиции по доклад на Световната банка са три – корупция, липса на предвидимост и лоша съдебна система. Само през януари 4 фабрики затвориха и отидоха в Румъния, където средната заплата е по-висока, каза още депутатката.

На въпрос за напускането на БСП на пленарните заседания на парламента, Йончева заяви, че няма политически субект в Народното събрание, с който БСП да разговаря. „Това даже не е шайка, а организирана престъпна група… Това е банда, която има свой главатар, свой вожд и последното гласуване, нарушаването на Изборния кодекс, нарушаването на българските закони само доказва това“, добави Йончева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments