Явор Колев: Насилниците в интернет дебнат най-вече в игровите платформи и социалните мрежи

0
47
Киберпрестъпност
Киберпрестъпност. Снимка: Freepik.com

„Сексуалният тормоз в интернет обикновено започва в игровите платформи и социалните мрежи. Нормално е децата да очакват да срещнат там свои връстници, но за съжаление много често това са престъпници с фалшиви детски профили. Те започват комуникация, която се пренася в някой чат, след което се искат снимки и включване на камерата. След това със записаните по-фриволни изображения започва изнудване, като целта им е не само да получават всеки ден сексуални материали, но и да ги изведат в реалното пространство, където да ги насилят сексуално.“

Това заяви експертът по киберсигурност Явор Колев пред „Bulgaria ON AIR“. Той обясни още, че през последните три години доклад на Европол сочи, че киберпрестъпността в световен мащаб се е повишила с цели 300%. За съжаление децата остават най-уязвими към тези престъпления, тъй като те са по-наивни, любопитни и по-лесно се доверяват.

Явор Колев припомни, че продължава социалната кампания „Пази детето в интернет“, като до този момент са поведени срещи с над 120 000 подрастващи в страната. Такива срещи се провеждат и по малките населени места, тъй като в момента почти всяко българско дете има достъп до интернет.

„За съжаление статистиката се потвърждава от моите разговори с децата. Оказва се, че много от тях са ставали жертва на комуникация с престъпници или поне са правени опити за това“, заяви още експертът.

Той допълни, че предстоят срещи с родители, защото те са тези, които трябва да забележат първите сигнали за това дали с детето им се случва нещо нередно. Колев припомни, че интернет е мястото, където малчуганите прекарват най-голяма част от времето си, а техните родители често нямат представа какво се случва там и забравят да се поинтересуват по този въпрос.

„Момчетата, които стават жертва на сексуален тормоз, обикновено се затварят в себе си и не споделят нищо с никого. Момичета пък понякога се влюбват в насилника си, тъй като тези хора са много добри психолози и успяват с лайкове и комплименти да накарат жертвата да се чувства харесвана и значима“, допълни Явор Колев.

Той обърна внимание на тормоза между връстници и заяви, че често децата използват анонимността в интернет, за да влязат в конфликти със свои познати, като си разменят заплахи и обиди в онлайн пространството. По думите на Колев това за съжаление често се пренася и в реалната среда и завършва в болницата със счупени ръце и глави.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments