Явор Колев алармира: Интернет остава опасен за децата

0
17
Явор Колев
Явор Колев. Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

Преди около два месеца измамници са се опитали да откраднат Facebook профила на бившия шеф на „Киберсигурност“ в ГДБОП Явор Колев. Той сподели каква е схемата пред „NOVA“:

„Получих съобщение от мой приятел – явно неговият профил беше откраднат. В съобщението се искаше да му изпратя код, който ще получа на телефона си. Получих съответния код. Ако го бях изпратил, щяха да нулират паролата ми, да я сменят и аз да остана без профил. Такива откраднати профили се използват за всякаква престъпна дейност.“

Той обясни, че киберпрестъпниците могат да изпратят зов за помощ до контактите на жертвата, твърдейки, че например тя е пострадала при автомобилна катастрофа извън страната и да поискат по някои от фирмите за бързи преводи големи суми. Колев разкри, че в ГДБОП са работили по подобни случаи, а в клопката са падали и много известни българи.

За да бъдат защитени данните на потребителите, експертът съветва да се ползват различни сложни пароли за всяка социална мрежа или приложение.

Все още има пострадали и от така наречените „романтични измами“, като най-често те са самотни жени на средна възраст.

„За съжаление е много популярно и много жени на средна възраст обикновено самотни, лесно могат да бъдат измамени. Във Facebook се създават такива фалшиви профили на да кажем фалшиви американски генерали, адмирали. Хубави бели униформи. Или неврохирурзи с големи финансови възможности. Такива самотни жени могат лесно да бъдат манипулирани и заплащат огромни суми по една или друга причина, когато са поискани от тези престъпници. Това са нигерийски престъпни групи, много популярна измама, която там не се разследва, тъй като тези групи обикновено са покровителствани от техните специални служби, полицията. Парите се разпределят и за съжаление при разследвания не може да се стигне до извършителите и да се накажат съответно“, обясни той.

Явор Колев предупреди, че интернет е опасен и за децата.

„Опасно е в интернет, не по-малко, отколкото в реалното пространство – в една дискотека или някакво място, където се събират млади хора, защото в интернет ловуват сексуалните насилници. Те създават профили на връстници на децата и ги въвличат, тъй като са опитни психолози, в една комуникация, чрез която искат от тях сексуални материали, с които ги изнудват или най-популярното престъпление срещу деца – сексуалното изнудване, което в крайна сметка има за цел да изведе детето на улицата, където престъпникът да злоупотреби сексуално с него“, коментира той, допълвайки, че най-рисковата група е тази на децата от 8 до 16 години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments