Японско-български център ще разработва нови млечни продукти

0
24
Млечни продукти
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Планира се създаването на японско-български център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията /МИИ/. Това обсъдиха на среща министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Н.Пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония в България, и представители на компанията „Мейджи“, които са в страната ни за обсъждане на проекта. Инициативата е във връзка с отбелязване на 50 година от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

Министерство на икономиката и индустрията
Министерство на икономиката и индустрията. Снимка: МИИ

„Тази 50-годишна връзка вече е част от историята на нашите страни и всички имаме отговорност към успеха на този съвместен проект“, заяви Никола Стоянов. Икономическият министър подчерта още, че „историята и приятелството са позитив, но иновациите ще ни позволят да надградим постигнатото дотук“.

Японската компания е готова да инвестира в Центъра, като се предвижда това да бъде съвместен проект с държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“. По време на срещата стана ясно още, че се води активен диалог и се уточняват всички детайли по изграждането му. Министър Стоянов акцентира, че страната ни има сериозни традиции и последователен напредък на развойната дейност на продукти, съдържащи българската бактерия.

„Ние имаме база, на която да стъпим, но трябва да я развиваме и да продължаваме да инвестираме, за да бъдем все по-добри“, каза още Никола Стоянов.

Посланик Нарахира посочи, че изграждането подобен Център ще бъде и символ на дългогодишните отношения между Япония и България, а по време на срещата бе обсъдена и възможността за подписване на споразумение за създаването му.

„Надявам се, че на световното изложение ЕКСПО-2025, което ще се проведе в японския град Осака, да имаме възможността заедно да представим новите млечни продукти, разработени в съвместния ни научен център“, каза министър Стоянов.

На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, представители на ръководствата на ДКК, „Ел Би Булгарикум“ и на японската компания „Мейджи“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments