Японските организатори на Олимпийските игри 2020: Забавянето ще струва 2,8 милиарда долара

0
77
Олимпийски игри
Снимкa: Pixabay

Отлагането на Олимпийските игри в Токио за следващата година заради новата пандемия от коронавирус ще струва на японските организатори допълнителни 294 милиарда йени (2,8 милиарда долара), съобщи организационният комитет, цитиран от “Агенция Ройтерс”.

Организаторите оценяват финансовото въздействие на забавянето, откакто японското правителство и Международният олимпийски комитет (МОК) решиха през март да отложат игрите до 2021 г. Очаква се столичното правителство на Токио да плати 120 милиарда йени, организационният комитет 103 милиарда йени, а японското правителство 71 милиарда йени, съобщиха организаторите.

По-рано МОК заяви, че ще внесе 650 милиона долара за покриване на разходите за отлагане. Това е отделно от разходите, обявени от японските организатори в петък. Главният изпълнителен директор на Токио 2020 Тоширо Муто заяви:

“Разходите за Токио са разходите за Токио.”

И добави:

“Токио 2020 (разпределението) е доход, който можем да си осигурим.”

“В рамките на тези приходи имаме допълнително спонсорство, което сме поискали от партньори, а също така имаме застраховка.”

Токио 2020 също се обръща към резервен фонд от 27 милиарда йени, подробно описан в миналогодишния бюджет за покриване на разходите. Последният официален бюджет, даден от организационния комитет през декември 2019 г., месеци преди отлагането на игрите, беше 12,6 милиарда долара.

Президентът на Токио 2020 Йоширо Мори добави, че МОК се е съгласил да се откаже от всички допълнителни възнаграждения, натрупани от нови спонсорски сделки, осигурени от организационния комитет.

“Снощи имах видеоконференция с президента на МОК Бах”, каза Мори, който беше с червено-бяла маска с надпис отстрани “Един отбор” – лозунгът на успешния японски отбор по ръгби по време на Световната купа през миналата година. Той добави:

“Президентът Бах изрази твърдата си решителност, че Международния олимпийски комитет и ние трябва да работим като един екип и да си сътрудничим, за да осигурим успеха на игрите.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments