Японски вулкан изхвърля пепел

0
9
Вулкан.
Снимка: Пиксабей

Днес в Япония изригна вулкан, който изхвърли пепел на няколко мили в небето и накара служителите да предупредят срещу заплахата от потоци лава и падащи скали, но няма незабавни съобщения за жертви или щети, предава „Агенция Ройтерс“.

Вулканът в планината Асо, който е туристическа дестинация на главния южен остров Кюшу, изпрати пепел с височина 3,5 км (2,2 мили), когато изригна около 11:43 сутринта (0243 GMT), съобщи Японската метеорологична агенция. Тя повиши нивото на тревога за вулкана до 3 по скала 5, като предупреди хората да не се приближават и съобщи за риск от големи падащи скали и пирокластични потоци в радиус от около 1 км (0,6 мили) около кратера Накадаке на планината.

Правителството проверява ситуацията, за да определи статута на редица алпинисти по планината по това време, каза главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно пред репортери, но добави, че няма данни за жертви.

Телевизионните мрежи излъчват кадри на тъмен облак пепел, надвиснал над вулкана, който бързо затъмнява големи части от планината. Пепел пада от 1592-метровата планина в префектура Кумамото, като се очаква да облива близките градове до късния следобед, добави метеорологичната агенция.

Планината Асо имаше малко изригване през 2019 г., докато най-тежкото вулканично бедствие в Япония от близо 90 години уби 63 души на планината Онтаке през септември 2014 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments