Японска сонда се приземи на астероид на 300 млн. км от Земята

0
194
Сондата на повърхността на астероида. Снимка; Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
Сондата на повърхността на астероида. Снимка; Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)

Японски космически апарат се приземи на повърхността на астероид в опит да вземе проби от небесното тяло. Сондата „Хаябуса 2“ (Hayabusa-2) би трябвало да е събрала пробите от предварително избрано място на астероида Рюгю точно преди 23:00 GMT на 21 февруари, съобщиха от Японската космическа агенция JAXA.

Космическият апарат достигна астероида (който е на около 300 милиона километра от Земята) през юни 2018 г. след три и половина години пътуване от Земята.

Целта на мисията е да се съберат свидетелства за произхода на живота на Земята, тъй като се смята, че тези космически тела са от зората на Слънчевата система и може да съдържат органични вещества, допринесли за възникването на живота.

Астероидът Рюгю е с диаметър едва 900 метра. Днешният успех идва след отменен през октомври опит. Тогава учените не бяха открили подходящо място за спускане на апарата върху скалистата повърхност.

Може да сме разтревожили някого със забавянето, но плановете ни през последните 4 месеца бяха реализирани перфектно, за да успеем да кацнем„, каза на пресконференция ръководителят на проекта Юичи Цуда. „Спускането стана при възможно най-добрите обстоятелства.“

Това е второто подобно кацане на астероид, осъществено от Япония. През 2005 г. беше взета проба от астероида Итокава, но тя се оказа по-малка от очакваното. Сега плановете на JAXA са „Хаябуса 2“ да се отдели от астероида и да се върне на него още два пъти, след което да се завърне на Земята в края на 2020 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments