Япония осъжда йеменските бунтовници хуси, които отвлякоха товарен кораб в Червено море

0
21
Рибарски кораби
Рибарски кораби. Снимка: Pixabay

Япония категорично осъди отвличането на управлявания от нея товарен кораб „Galaxy Leader“ в Червено море от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, съобщава „BBC“. Йеменската милиция твърди, че плавателният съд е израелски, но говорител на японското правителство заяви, че автовозът се управлява от Nippon Yusen.

Главният секретар на кабинета на Япония каза, че работи за освобождаването му.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран, който подкрепя милицията Хуси, за отвличането.

Нетаняху изтъкна, че нито плавателният съд, нито екипажът са израелски и го нарече „иранска атака срещу международен кораб“.

Смята се, че на борда на кораба, за който се смята, че е британска собственост, са двадесет и двама души. Nippon Yusen потвърди, че Galaxy Leader е бил заловен край бреговете на Йемен на път за Индия. Хирокадзу Мацуно, главен секретар на кабинета на Япония, коментира:

„В момента министерства и агенции, включително министерството на транспорта и външното министерство, събират информация и работят със съответните страни за ранното освобождаване на кораба и неговия екипаж.“

Смята се, че на борда има българи и филипинци, като сред екипажа няма японски граждани.

Военният говорител на йеменските бунтовници хуси Яхя ал Сареа твърди, че корабът е израелски и е бил отведен до пристанище в Йемен. По-рано хусите заплашиха да атакуват всеки израелски кораб в техния обсег в отговор на ответните военни действия на Израел в ивицата Газа след атаката на 7 октомври от бойци на Хамас.

Израел твърди, че 1200 души са били убити и повече от 240 взети за заложници по време на изненадващата атака на Хамас в южната част на страната.

Израел започна мащабна военна операция – включваща въздушни и артилерийски удари, както и сухопътни войски – с цел елиминиране на Хамас.

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването казва, че броят на жертвите в Газа оттогава е достигнал 12 300. Има опасения, че още над 2000 са затрупани под развалините.

Хусите са изстреляли няколко ракети и дронове към Израел точно след като Израел започна своята ответна операция. Тогава САЩ казаха, че всички ракети и дронове са били прихванати от военния им кораб в Червено море.

Израелските отбранителни сили (IDF) описаха атаката срещу кораба като „много сериозен инцидент с глобални последици“.

IDF съобщи, че корабът е бил на път от Турция за Индия, когато е бил заловен в южната част на Червено море близо до Йемен. Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан наскоро заяви, че това, което той нарече съпротивителни групи, съюзени с Техеран, умело коригират натиска върху Израел и неговите поддръжници.

По-рано този месец хусите свалиха американски военен дрон край бреговете на Йемен, споделиха американски служители.

Хусите са въвлечени в продължителна гражданска война с официалното правителство на Йемен, подкрепяно от Саудитска Арабия, от 2014 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments