Ямболско семейство даде 3500 лв. за несъществуваща кухня

0
419
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Семейство от Ямбол плати 3500 лева за несъществуваща кухня на майстор на мебели. Дали капарото, а измамникът изчезнал. Преди около година излъгал и други хора по същия начин, предаде „NOVA“.

Виновникът отишъл, взел размери и предложил добра оферта. Пет дни преди крайния срок посетил отново хората и им поискал сумата от 1500 лева. Обяснил, че трябва да плати специално стъкло и електроуреди. На обажданията отговарял, но се оправдавал, че има много работа. Основно с хора от чужбина. По-късно спрял да вдига телефона си.

Ощетените не само изгубили средства, но и старото си оборудване. Изхвърлили го, докато чакали да се изпълни поръчката им. Потърпевшите разгледали профила му в социалните мрежи. Така разбрали, че има и други измамени. При някои изобщо не е отишъл, а при други са възникнали проблеми, които не е оправил. Така много хора са изгубили по 4-5 хиляди лева.

Семейства от еленското село Майско също чакат да получат платеното. Това продължава над година. Харесали моделите във Фейсбук, а материалите изглеждали качествени.

Един от мъжете, които е излъган споделя, че дал около 7000 лева. Има нова къща, съпруга и дечица, но не могат да се нанесат, заради липсата на условия.

Председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Димитър Ангелов заяви, че вероятно става дума за нелоялни търговски практики. Поет е ангажимент, но с ясната идея, че няма да го изпълни.

Следва да се подаде жалба, за да може от КЗП да проведат разследване. За да търсим успешно правата си, е изключително важно да сме сключили предварителен договор. При повече оплаквания, то се увеличава и възможността за санкция.

Първата глоба е между 1000 и 30 000 лева. При повторно нарушение в рамките на година, тя може да достигне до 50 000 лева. На потребителите се полага и обезщетение. Имат и реална възможност да си възвърнат всички пари.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments