Ямбол празнува 145 години свобода

0
26
Чествания в Община Ямбол
Чествания. Снимка: Община Ямбол

Жителите на община Ямбол отбелязаха 145 години свобода от османското владичество с церемония по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на 23-ти Донско-казашки полк и на Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, с литературно-музикална програма и тематична изложба.

Празникът започна с маршове и патриотични мелодии в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с ръководител маестро Васил Шейтанов.

След това децата от Вокална група „До ре ми-ни“ при Основно училище „Любен Каравелов“ с ръководител Веса Ефева изпяха „Вятър ечи, Балкан стене“ от Добри Чинтулов. Ася Андреева от Детска хорова школа „Проф. Георги Димитров“ с ръководител Весела Пастърмаджиева изпълни „Де е България“ от Иван Вазов, а Вокална група „Виолина“ при Народно читалище „Пробуда“, ръководена от Елена Иванова – „Сердце земли моей“.

Програмата приключи със стихотворение, написано от ямболския поет Радко Стоянов – „Освобождението на Ямбол“, което рецитира Катерина Димитрова от Творческа работилница „Децата на думите” при Народно читалище „Зора-1945“ с ръководител Евдокия Янкова.

„Има дни, които бележат цели епохи. За нашите предци такъв е бил днешният ден преди 145 години, когато след повече от пет века робство Ямбол най-накрая е бил свободен. Руските войски са пристигнали в навечерието на Богоявление по стария календар в един опожарен и съсипан град. Тяхната поява за оцелелите от кланетата ямболци е била като Божие дело.“, каза в словото си кметът на община Ямбол Валентин Ревански, който изтъкна, че потомците трябва винаги да помнят, ценят и да се прекланят не само пред подвига не героите, сражавали се с оръжие в ръка за свободата, но и пред героизма на обикновените българи, преживели ужасите на войната и въпреки това останали в родния си град.

Във фоайето на Общинския детски комплекс беше открита тематична изложба от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“, посветена на Освобождението на града. Творбите – графика и рисунка, са дело на известни български художници – Борис Ангелушев, Борис Денев, Ганчо Карабаджаков, Иван Димов и др.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments