Ямбол без неонатология

0
145
Снимка: Пиксабай
Снимка: Пиксабай

Директорът на МБАЛ „Св. Пантелейон“ в Ямбол д-р Панайот Диманов, съобщи, че липсата на неонатолог спря работата на единственото родилно отделение в Ямболско. От вчера приемът на пациенти е преустановен, пише „Дарик“. По думите му, мярката е временна и ще продължи до средата на лятото.

„Истината е, че нямаме лекари. И това не важи само за Ямбол, дефицит на кадри има в цялата страна. Три месеца преговаряхме с болници в цялата страна, но без резултат. Никой не пожела да дойде в Ямбол, въпреки че предлагаме добро заплащане. Не помогна и това, че болницата ни е акредитирана като база за обучение“, заяви д-р Диманов.

„Работещият до момента неонатолог в АГ отделението на ямболската лечебница е започнал специализация. Очаква се да се върне на работното си място най-рано през юли. Дори и след това обаче проблемът с липсата на специалисти остава“, призна д-р Диманов.

 „За нормалната работа на отделението са нужни поне двама лекари. До момента се справяхме с един, който покриваше всички дежурства. Имахме трима, но за съжаление всички заболяха сериозно. Но ние имаме надежда – България не е само София“, каза още директорът на болницата в Ямбол.

Статистиката гласи, че малко над 200 медици обслужват родилните отделения в страната. През август миналата година АГ отделението в Петрич също беше запечатано заради липса на лекари. В голяма част от болниците се налага да работят вече пенсионирани лекари. На фона на тази статистика, желаещите да специализират в тази област са все по-малко.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments