Ядрените преговори са застрашени, тъй като Иран планира да произвежда обогатен уран

0
28
Знаме на Иран
Знаме на Иран. Снимка: Pixabay

Иран е започнал процеса по производство на обогатен уран, който може да бъде използван за разработването на ядрено оръжие, заяви ядреният надзорен орган на ООН. Техеран информира Международната агенция за атомна енергия за този свой ход и заяви, че целта е да се произведе достатъчно количество гориво, което ще бъде използвано за захранването на изследователски ядрен реактор.

Британски, френски и германски високопоставени служители изразиха опасенията си, че тази стъпка може да застраши преговорите за съживяване на Ядреното споразумение от 2015 г. САЩ от своя страна, определиха този план като „неправилна стъпка, която ще има негативно въздействие“. Както е известно, споразумението, известно преди като Съвместен всеобхватен план за действие, налага ограничения върху ядрената програма на Иран, за да затрудни разработването на ядрени оръжия. В замяна на това САЩ и Европа се съгласиха да премахнат съществуващите икономически санкции.

Бившият президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттегля от сделката през 2018 г. и възстанови санкциите срещу Иран, след което Техеран започна да нарушава много от наложените ограничения. Администрация на настоящия американски президент Джо Байдън също взе решение да запази санкциите срещу Иран, въведени от Тръмп.

Понастоящем преговарящи от САЩ и Европа водят преговори във Виена, като се опитват да възстановят споразумението. Преговорите започнаха през април, но бяха отложени за 20 юни, без да е определена дата за следващия кръг. Новоизбраният президент на Иран Ибрахим Раиси настоява САЩ да отменят санкциите срещу страната му в замяна на спазването на сделката. Изявление, публикувано снощи от Международната агенция за атомна енергия, гласи:

Днес Иран информира Агенцията, че UO2 (уранов оксид), обогатен до 20% U-235, ще бъде изпратен в лабораторията за научноизследователска и развойна дейност на завода за производство на ядрено гориво в Исфахан, където ще бъде превърнат в UF4 (уран тетрафлуорид), а след това и в уран, обогатен до 20% U-235, преди да се използва за производството на горивото.“

По повод изявлението представители на Обединеното кралство, Франция и Германия заявиха, че имат „сериозни опасения“ относно решението на Иран. „С последните си стъпки Иран заплашва да провали успешния резултат от преговорите във Виена въпреки напредъка, постигнат в шестте преговорни кръга.“, споделят те. Трите страни призовават Иран да се върне към преговорите в австрийската столица.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс обясни, че макар да не е определен краен срок за преговорите, с течение на времето ядреният напредък на Иран ще окаже влияние върху плановете за прилагане на Споразумението, свързано с ядрената програма на Иран.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments