WSJ: Георгиева ще иска промени сега, преди да е твърде късно

0
168
Кристалина Георгиева. Снимка: Wikimedia Commmons
Кристалина Георгиева. Снимка: Wikimedia Commmons

Кристалина Георгиева пое поста на управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) тази седмица като първият лидер на организацията, преживял една от строгите й програми за икономическо адаптиране.

Родината й България преминава през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години с нарастващ дълг и безработица, сриваща се финансова система и висока инфлация, пише специализирането бизнес издание „Уолстрийт джърнъл“ (WSJ) в обширен портрет на българката.

Георгиева споделя, че житейският й опит от това да вижда хора, които са изправени пред недостиг на храна и широко разпространена бедност, причинени от лоши политики, са затвърдили нейната убеденост в икономически строгите политики.

МВФ помогна на икономиката на България, като предостави силно нужни заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на публичния сектор, приватизация на държавни предприятия и изоставяне на държавните субсидии.

Георгиева казва, че този опит я кара да продължи кариерата си в международни институции като Световната банка и Европейската комисия, тъй като категорично вярва, че те могат да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това в МВФ.

„Във времена, когато има повече скептицизъм към нашата работа, най-добрият начин международните организации да докажат, че мултилатерализмът работи, е чрез неговото постигане“.

„Ние осъзнаваме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, колебливостта на капиталовите потоци, Брекзит, конфликтите и природните бедствия са в състояние да причинят големи икономически разрушения“

казва Кристалина Георгиева.

Тя също така отбелязwа неотдавнашната атака срещу саудитските петролни съоръжения и последвалият скок на цените на петрола като пример за опасната нестабилност, заплашваща света.

Структурни промени сега за бъдещето

Подобно на своя предшественик – Кристин Лагард – Георгиева предупреждава държавите да действат сега и да предоставят публични инвестиции, подкрепящи икономическия растеж, както и осъществяване на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат допълнително.

„Кристин Лагард би казала, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива“, посочва Георгиева, цитирайки своята предшественичка.

„Идвам в момент, когато вече има облаци и случайни дъждовни капки и моето послание е, че няма повече възможност да отлагате поправянето на покрива“.

Георгиева възнамерява МВФ под нейното ръководство да се съсредоточи повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху ефектите от бързите технологични промени.

Борбата с климатичните промени

„Уолстрийт джърнъл“ напомня, че нейният докторат е съдържал тези за политиката за опазване на околната среда в САЩ, а сега Георгиева е съпредседател на инициатива на високо равнище за политиките за изменение на климата заедно с Бан Ки-мун, бившият ръководител на Организацията на обединените нации, и с Бил Гейтс – технологичният милиардер, един от основателите на „Майкрософт“.

В тази връзка Кристалина Георгиева си закупи електрически автомобил с оглед на притесненията за изменението на климата. Днес тя кара червената си „Тесла“ на път за работа.

Никой не може да упражни натиск върху Георгиева

Георгиева сама контролира изявите си в социалните медии, като публикува например свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като служител на Световната банка, или как води флашмоб на Международния ден на жените и йога сесии със своите служители като част от политиката й за подобряване на благосъстоянието на работното място.

Потомка на българските революционери, спечелили независимост от османското робство, първата работа на Георгиева е била като продавач на хранителни стоки на пазара, пише изданието. Тя прави първата си банкова сметка, след като е навършила 30 години, когато се мести във Великобритания, за да работи в Лондонското училище по икономика.

Бивши колеги казват, че нейният стил като мениджър насърчава лоялността, но тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, който работи с нея преди време в ЕК, никой не може да упражни натиск върху Георгиева.

Робърт Зелик, бивш шеф на Световната банка, казва, че тя ще донесе в МВФ опита си на технократ, когато става въпроса за правене на сделки. „Кристалина има уменията, опита, глобалната мрежа, интелигентността и личният си подход, за да се превърне в изключително успешен лидер на МВФ в един предизвикателен и важен момент“, отбелязва той.

„Игра на шах“ със 189 опоненти

В предишната си работа като изпълнителен директор на Световната банка Георгиева успя да осигури увеличаване на банковия капитал с 13 милиарда долара – почти удвояване на активите на банката – след деликатни преговори със 189-те държави-акционерни и въпреки първоначалния скептицизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на САЩ.

„Това беше като едновременна игра на шах със 189 опоненти – никой не вярваше, че ще проработи“, заяви Самир Сюлейманов, старши изпълнителен директор на Световната банка, който работеше при нейното управление.

Постигай повече от обещаното

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че по време на работата ѝ в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, тя е отговаряла за над 33 000 европейски служители и за бюджет от 175 млрд. долара, при това в момента, когато Европа се бореше с множество извънредни ситуации като сътресенията около единната валута, бежанската криза и вота във Великобритания за напускане на ЕС.

Тя винаги е работила по-усилено от всеки свой служител, споделя Елизабет Вернер, която беше шеф на кабинета на Георгиева в Европейската комисия. Вернер заяви, че бившият ѝ шеф се ръководи от истинско убеждение, че международните организации могат да подобрят живота на обикновените хора, особено в развиващите се страни.

„Не обещавайте твърде много, но винаги постигайте много повече от това, което сте обещали – това е нейната мантра“, казва пред „Уолстрийт джърнъл“ Елизабет Вернер.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments