WhatsApp затяга ограниченията за препращане на съобщения в борба с дезинформацията относно Covid-19

0
66
Whatsup
Снимка: Pixabay

WhatsApp затяга ограниченията си за препращане на съобщения още повече в опит да спре разпространението на невярна информация на фона на пандемията от коронавирус, съобщава “CNBC”.

Приложението за съобщения, притежавано от Facebook, се разширява по отношение на глобалните мерки, въведени миналата година, които ограничиха броя пъти, когато хората могат да предават нататък често препращани съобщения до пет чата наведнъж.

Сега компанията е намалила обема на чатовете, на които потребителите могат да споделят често препращано съдържание само на един по един. Ръководството на приложението обяви новите промени в публикация в блога си във вторник.

“Ние знаем, че много потребители предават полезна информация, както и забавни видеоклипове, мемета и разсъждения или молитви, в които те намират смисъл”, пише WhatsApp.

“През последните седмици хората също използват WhatsApp, за да организират обществени събития в подкрепа на здравните работници на първа линия.”

“Въпреки това видяхме значително увеличение на количеството препращане, за което потребителите ни споделиха, че може да се усети непосилно и може да допринесе за разпространението на дезинформация. Вярваме, че е важно да забавим разпространението на тези съобщения, за да поддържаме WhatsApp място за личен разговор.”

Тези мерки стават реалност, след като се появиха неверни конспиративни теории, свързващи 5G мобилните мрежи с COVID-19, които подтикнаха хората да подпалят кол центъра на мобилния оператор в Обединеното кралство. Facebook заяви в понеделник, че е започнал да изтрива съдържание, насърчаващо атаки срещу клетъчни кули и 5G мрежи.

Атаките доведоха до това, че правителството на САЩ призова платформите на социалните медии да предприемат действия за борба с разпространението на подобни неверни твърдения. Британският министър на културата Оливър Доудън ще се срещне с технологичните компании тази седмица, за да ги запознае с 5G и дезинформацията, свързана с коронавируса. CNBC разбира, че Facebook е готов да присъства на срещата, пише изданието.

Това не е първата стъпка, която компанията предприема за борба с дезинформацията относно болестта. Подобно на някои други социални платформи, Facebook например работи със Световната здравна организация и други здравни институции, за да предостави точна информация на своите потребители.

Но е доказано, че е по-трудно да се възпрепятства разпространението на фалшиви новини в WhatsApp. Това е така, защото Facebook не е в състояние активно да преглежда и модерира съдържание в WhatsApp поради криптирането от край до край на приложението. WhatsApp казва, че етикетирането на съобщенията, които често се препращат, може да помогне на потребителите да идентифицират слухове и невярна информация.

WhatsApp заяви, че предишните му ограничения за препращане на съобщения също “доведоха до намаляване на 25% на съобщения за напред в световен мащаб по това време.” Платформата започна да налага ограничения за споделяне на съдържание, след като разпространението на онлайн неверно слухове в Индия доведе до вълна от убийства и опити за линчуване през 2018 година.

Според Kantar, приложението се радва на най-голяма печалба от използването на социалните мрежи, тъй като коронавирусната епидемия принуждава хората да останат вкъщи поради глобалните мерки за “намиране на убежище”.

Вирусът, който произхожда от Ухан в Китай, но бързо се разпространи в други страни по целия свят, е отнел живота на най-малко 74 856 души, според данни на университета Джонс Хопкинс, докато общо 1 350 523 са вече заразените.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments