Вулканът на Канарските острови: Още стотици хора се евакуират, докато лавата в Ла Палма се приближи до морето

0
10
Вулкан.
Снимка: Пиксабей

Изригналият вулкан в Ла Палма на испанските Канарски острови принуди властите да евакуират друго село по пътя на лавата, насочила се към морето, съобщава “BBC”.

Евакуацията на Ел Пасо бе разпоредена, след като лава започна да бълва от нова пукнатина във вулкана Кумбре Виеха. Повече от 6000 души са избягали от лавата, която е заровила стотици домове от началото на изригването в неделя.

Четири земетресения удариха острова малко след отварянето на новия вентилационен отвор. Местни служители заявиха, че лавата може да предизвика химическа реакция, която причинява експлозии и отделяне на токсични газове, когато достигне морето.

Морските власти са установили зона на изключване от две морски мили (3,7 км) в морето, в района, където се е насочила лавата. Това беше направено “за да се предотврати разрушението на лодки и въздействието на газовете върху хората”, заяви председателят на островния съвет Мариано Ернандес.

Експерти казаха пред местните медии, че се очаква лавата да достигне морето във вторник. На жителите е казано да стоят настрана от района, който е отцепен от полицията.

До вторник следобед най-големият поток от лава е навлязъл в град Тодок, пътувайки с около 200 метра в час (0,07 мили в час), съобщиха властите. Семейства се надпреварваха да спасят, каквото могат от домовете си в двучасов прозорец, предоставен от аварийните работници.

Регионалният лидер Анхел Виктор Торес заяви, че службите за спешна помощ са безсилни да спрат “неумолимия” напредък на лавата към морето.

Междувременно лавата продължава да се разлива по западния фланг на вулкана, унищожавайки всичко по пътя си. По-рано службата на Европейския съюз “Коперник” изчисли, че лавата е заляла 103 хектара (1 кв. км) и е разрушила 166 къщи. Сателитно изображение показва пътя на лавата надолу по планината.

Позовавайки се на кмета на Ел Пасо Серхио Родригес, радиостанцията Cadena SER съобщи, че до момента 300 домове са унищожени от лавата. Понастоящем няма съобщения за жертви, но на кадрите се вижда как лава преобладава пътища, ферми и басейни на острова, който е популярен сред туристите. Бяха издадени задължителни заповеди за евакуация на четири села, включително Ел Пасо и Лос Ланос де Аридан. Освен това са изградени временни приюти за пострадалите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments