Вторично огнище на инфлуенца по птици в Добричко

0
309
Кокошка
Кокошка. Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ обяви вторично огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в село Дончево, община Добрич. Вирусът е установен след извършен официален надзор във връзка с констатирано първично огнище в птицевъдния обект, съобщиха от Агенцията.

Засегната е друга епидемиологична единица, технологично свързана с констатираното първично огнище в обекта за отглеждане на стокови кокошки носачки. В засегнатата вторично епидемиологична единица се оглеждат около 320 000 птици.

На 8 ноември е издадена Заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца (грип) по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.
БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments