Втори план

0
3721
Миролюба Бенатова. Снимка: Личен архив
Миролюба Бенатова. Снимка: Личен архив

Докато държавата се прави, че няма проблем със социалните работници и им хвърля по някой лев отгоре, но не и професионализъм и сигурност, бомбата със Стратегията цъка с пълна сила. Защото България е абдикирала от функциите си в социалната сфера, подхранвайки формалните проверки и отпускането на помощи.

Да припомня, че в махалите социалните влизат като послушни регистратори и ако направят някой истински доклад, ги уволняват. Наистина държавата е делегирала всички социални услуги на неправителствени организации, някои от които със съмнителна компетентност, и наистина всички те са финансирани с грантове.

Това не е задължително лошо.Но е единственото, което се осигурява у нас. Защо бюджетът намира милиарди за самолети, но не и милиарди за осмисляне на социалната дейност. Този въпрос го задавам като човек, който не вярва в торбалан и „норвежците, които искат да ни вземат децата.“ питам като човек, отразявал десетки казуси, в които са замесени социалните. В общия случай като наблюдатели.

Знам, че финансирането на програми по така наречения Норвежки механизъм, приключва догодина. Вероятно е да няма нови грантове и програми, ако правителството реши да угоди на протестиращите. Какво обаче има насреща?

Да не забравяме, че към днешна дата държавните социални проверяват само битовите условия и не задълбават в анализи на реалните условия, при които се отглеждат децата в риск. Помните, че дядото, подал сигнал, че внуците му са в риск, беше убит. А социалните се оправдаваха, че не могли да направят проверка, защото като ходили на адреса (от 9 до 17, в работно време), никой не им отворил. Междувременно полицията откри труп.

Деница Сачева, хората от протеста срещу стратегията вярват, че новите правила ще ги застрашат, дори да са съвсем порядъчни родители. Как ще успокоите събудените им страхове и какво истинско ще предложи държавната социална машина?

*тези размисли са провокирани от разговори с хора, които не са тролове или маши на пропагандата, а истински притеснени родители, за които темата е болезнена.

Източник: Миролюба Бенатова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от