Втори издирван от Интерпол е получил българско гражданство

0
149
Паспорт, България. Снимка: архив
Снимка: архив

Издирван за пране на пари гражданин на Казахстан е получил българско гражданство за особени заслуги към България, докато е издирван от Интерпол и в същото време е разследван а финансови измами в страната, съобщи Радио „Свободна Европа“.

Казахстанецът Каир Рахимов е приет за български гражданин с Указ 71 от 6 юли 2011 г. и все още се ползва с привилегиите на това гражданство.

На 18 юни 2009 г. Каир Рахимов е препоръчан за получаване на българско гражданство. Мотивът на министъра на транспорта в тройната коалиция Петър Мутафчиев е, че той е допринесъл за разширяване на търговската и транспортната дейност у нас, както и за разширяването на международните ни и икономически контакти.

Междувременно през май месец 2011 г. Рахимов се оказва обект на досъдебно производство за пране на пари в България. Текстът от Наказателния кодекс, по който е преследван казахстанецът е за „две или повече“ злоупотреби (чл. 253, ал 3, т.2).

Рахимов се оказва издирван и от Интерпол по искане на Казахстан, което не е възпрепятствал издаването на положително становище от службите за сигурност (МВР и ДАНС), които би трябвало да проверяват точно такива данни. Това обаче е известно на обществеността, защото през 2010 г. Апелативният съд в Бургас отказва да екстрадира Рахимов в родината му заради факта, че „република Казахстан е рискова за провеждане на обективно разследване“.

По време на делото защитата му го представя като бивш полковник от военното министерство в Казахстан. Отново по думите на адвоката му, цитирани от Burgas24.bg, обвинението срещу него е повдигнато в момента, в който той е поискал да му бъдат издадени документи за постоянно пребиваване в България.

В края на ноември 2011 българският гражданин вече е осъден в Казахстан.

Казусът с издирвания Рахимов напомня удивително на случая „Адониев“, но гражданството на Адониев бе отнето миналата година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments