Втората най-топла зима в Европа от 1979 година

0
30
Изгрев, зима, планина, сняг
Снимка: Pixabay

Отминаващата зима е втората най-топла за Европа от 1979 година, когато започва да се води статистика, съобщиха от Европейската служба за климатичните промени „Коперник“, цитирани от БТА и ДПА. Учените отбелязват, че условията са били по-сухи от средните за сезона в големи части на запад и югоизток, както и в региони на Русия.

Измерените температури са доста над средните в Източна Европа и в райони в североизточните части на континента. На Иберийския полуостров обаче са отчетени температури под средното ниво.

Според доклада най-топлата зима е била през 2019-2020 г. В световен мащаб тазгодишният февруари е бил петият най-топъл. В по-голямата част от Европа са отчетени температури на въздуха над средните, по-специално в Северна Норвегия и Швеция, както и в района на архипелага Свалбард, добавят специалистите. Междувременно топенето на морския лед в Антарктика достига рекорд през февруари, в разгара на местното лято. Данните разкриват ускорението в топенето на морския лед през последното десетилетие, информираха от АФП.

Американският Национален информационен център за снега и леда, който работи по различен метод със собствени данни от спътници, обяви, че според предварителни данни на 21 февруари е достигната минимална площ на антарктическия морски лед от 1,79 милиона квадратни километра.

Топенето на морския лед не се отразява пряко върху повишаването на морското равнище, но излага ледената шапка на Антарктика на влиянието на морските вълни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments