ВСС: Има риск от тотално парализиране на цялата съдебна система

0
11
Висш съдебен съвет /ВСС/
Висш съдебен съвет. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Има риск от тотално парализиране на работата на цялата съдебна система, смята представляващият Висшия съдебен съвет /ВСС/ Боян Магдалинчев. По думите му причината е, че няма избрани членове от парламентарната квота за новия състав на Съвета, съдиите обжалват избора на свои представители, а Конституционният съд /КС/ още не се е произнесъл с решение, което може да даде отговори на ситуацията.

Пленумът на ВСС ще поиска допълнително пари за издръжката на администрацията на европрокурорите в България, както и за ремонта на сградата, в която ще бъдат настанени. В момента в бюджета на съдебната власт такива средства не са предвидени.

„Както навсякъде, така и в съдебната система, тази инфлационни процеси ще дадат отражение. Основно върху издръжката. Нека не забравяме, че за тази година Народното събрание /НС/ намали с 28 милиона лева бюджета за издръжка на съдебната власт. Впоследствие инфлацията стана още по-голяма. Това не беше предвидено. С измененията на Закона за съдебната власт /ЗСВ/ във връзка с европейските делегирани прокурори беше възложено на ВСС да осигури издръжката на администрацията на тези прокурори“, коментира Магдалинчев пред „БТА“.

По думите му е целесъобразно да се поиска от правителството целеви средства. Според него ВСС е оперативен орган, вземащ решения от стратегическа важност.

„Има и друг въпрос – кое е приоритет – мандатността на органа или неговото непрекъснатото функциониране“, категоричен е председателят на ВСС.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments