Всички турски генерали във войната не са мюсюлмани, а европейски християни

62
90365
Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш. Снимка: Уикипедия.бг
Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш. Снимка: Уикипедия.бг

Всички генерали, командвали турската армия през войната, са били европейци или поне не са били мюсюлмани по рождение, сочи справка в историческите източници и интернет.

Главнокомандващият Мехмед Али паша е роден като Карл Дитрих, германец. Служи на търговски кораби като юнга. През 1843 година, при поредното плаване, остава в Цариград и приема исляма и името Мехмед Али.

Хобарт паша, командвал турската черноморска флота (в която са служили още 170 английски офицери и 390 моряци) е англичанин. Роден е на 1 април 1822 година в Лестършир, в графското семейство „Бъкингампшър“.

Такъв е и Бекир паша (полковник Кемпбел Куксън), роден във валахаладското гръцко село Чурхли, авантюрист и подбудител на убийството на гревенския епископ Емилианос Ладзарис.

Военният инженер генерал Шрекер (Рошид паша) е понтийски грък, а инструкторът Искендер паша (Александър) e също такъв.  Началникът на инженерните войски в турската армия Мехмед паша се казва Блум и е французин.

Най-зловещата роля е на Сюлейман паша. Френски евреин, роден като Соломон Леви Явиш, завършил Сорбоната. Под негово командване албански башибозук, черкези  и чирпански цигани са изклали до крак и опожарили Стара Загора.

Главният квартирмайстор Белински (Нихид паша) е поляк, началникът на интенданството Шатинер (Рашид бей) е французин, а генерал Грюнвалд е норвежец, началник на артилерията към главното командване.

Освен тях Леман паша е австроунгарец, Вейсел паша — австриец, преди служба при турците фон Вексел, Талат бей – евреин, Емануел Красоа и Жозеф Лафаит са французин, Ибрахим паша – грък, а Мехмед Садък паша е поляк.

Изводите направете сами…

Абониране
Известие от
guest

62 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Пламен Попов
Пламен Попов
4 години по-рано

Мехмед Садък паша – поляк, фамилия Чайковски.

Дончо Добрев
Дончо Добрев
4 години по-рано

Турция не е съществувала по времето на тези хора, имало е Османска империя. Аман от неграмотни статии.

Д.Васев
Д.Васев
4 години по-рано

Къде в статията е спомената турска държава ? Пише за турски генерали и руско-турска война. Османската империя е управлявана от турци ! Така го е написал и дядо Вазов и Ботев и … Те поне са живяли по това време за разлика от днешните псевдоисторици.

тнвтв
тнвтв
3 години по-рано
Reply to  Д.Васев

Османската имрерия не е управлявана никога от турци !

мЪРМОРАНА
мЪРМОРАНА
9 месеци по-рано
Reply to  тнвтв

Д
А, УПРАВЛЯВАНА Е ОТ ЕВРЕИ.

Angel Filtchev
Angel Filtchev
5 месеци по-рано
Reply to  тнвтв

В СВЕТОВНАТА ПРЕСА Османската империя е наричана Турция, Истанбул – Константинопол, Британската империя – Англия и т.н.  Султаните са били турци, така че твърдението че Турция не е управлявана от турци е глупост. По силата на тези формални доводи Руската империя не е управлявана от руснаци – не само много от генералите на руската армия са от германски произход, но и самите царе са германци – майките им са били германски принцеси.
Ангел Филчев, историк  

Участник
Участник
4 години по-рано

Но все пак Франция, Германия, Полша не са били част от тази империя.

Сулю Пулев
Сулю Пулев
4 години по-рано

Османска е династията управлявала тази държава.Названието Османска империя е равнозначан на Хабсбулгска ,Романовска, Булбонска и пр. и пр. По тази логика как да се казва Великобритания , която сменя няколко династии/ последната, т.н. Ундзърска е всъщност Кобургготска … Само че как да се казва Белгия, как да се казва Испания и нашата Татковина ? ?? 😯

Лаодзин
Лаодзин
3 години по-рано

Сулю Пулю, сам си противоречите. Хабсбургите са управлявали почти цяла Европа 😉 Но Европа не се е наричала Хабсбургска империя, нали ? Турска империя не е имало, поради простата причина, че турците са част от ОТОМАНСКАТА или ОСМАНСКАТА империя, както сирийците, българите, селджуките, египтяни, гърци и т.н. АКо погледне човек списъка на великите везири, ще види колко от тях са турци и колко други, включително сърби, албанци, унгарци, гърци и т.н. Турция се образува като наследник на ЧАСТ от Oсманската империя през 1923-та година. Велик везир е бил дори от български произход Калафат Паша, та я сега пак да питам… Прочети още »

Dginot
Dginot
1 година по-рано
Reply to  Лаодзин

Това е идея за дуалистична империя и е от Л.Каравелов и Добродетелната дружина . Дякона е за ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА

krazz
krazz
7 месеци по-рано
Reply to  Лаодзин

Помаци винаги е имало! Предатели!

Angel Filtchev
Angel Filtchev
5 месеци по-рано
Reply to  Лаодзин

В СВЕТОВНАТА ПРЕСА, а и в научната литература Османската империя е наричана и Турция, Истанбул – Константинопол, Британската империя – Англия и т.н.  Турските султани са били турци, независимо от произхода им, така че твърдението че Турция не е управлявана от турци е глупост. По силата на тези формални доводи Руската империя не е управлявана от руснаци – не само много от генералите на руската армия са от германски произход, но и самите царе са германци – майките им са били германски принцеси. Руско-турските войни също са наричани са руско-турски. Това са идиоми. Както СССР е наричан Русия, САЩ –… Прочети още »

Мистър Бийн
Мистър Бийн
4 години по-рано

Даваш ли даваш, балканджии Йово, хубава Яна на турска вяра……. Какво ли е искал да каже твореца

Турчин
Турчин
3 години по-рано

Художествената литература не е най достоверният източник на историята.
Четете и малко действителна история- не идеологическа

Прогрес
Прогрес
10 месеци по-рано
Reply to  Турчин

До 14-15 век си е било робдство но Турция се модернизира полека лека все пак…

Историк
Историк
1 година по-рано

Че му е било мъка. История не се прави с поезия.

Петев
Петев
4 години по-рано

Тъй ,вярно бе, нямало е Турция. Те, османлиите са били извънземни. Друг народ, друга нация. И след последният техен падишах са сюблимирали. Османлиите са изчезнали и са се появили турците! Турците нямат нищо общо със зверствата на османлиите! Това ли искате да кажете? АКО Е ТАКА ,БЛАГОДАРИМ ЗА ОГРАМОТЯВАНЕТО! Само ,че нещо не се връзва с историческите факти. Когато Огуз Осман е организирал новата държава , той е обединил няколко не „османлийски“ а турски племена. После е кръстил новата си държава Османска. Накратко ,кръстил я е на собственото си име. Г-н Добрев, все още в България има хора ,които са… Прочети още »

Dginot
Dginot
1 година по-рано

Тава английска трактовка държавата да се нарича по името на управляващата династия Англия= Унджорландия

Историк
Историк
4 години по-рано

Османската империя се разпада от вътрешните й реформи благодарение на внедрените западни военни офицери. За това и модерна Турция въпреки приятелството си с Русия стриктно води прозападна политика и е членка на НАТО. Освобождението ни се дължи не само на Русия, но и на Запада. По-голямата роля е на Запада. Ако не беше вестта за Баташкото клане разпространена от американски военен кореспондент и американския консул в Цариград Русия нямаше да изпрати войски и нямаше да я има Руско-турската война 1877-78г. Така, че не прехваляйте Русия и не се заблуждавайте!!

Кети
Кети
4 години по-рано
Reply to  Историк

Точно така. И предните 10 войни, които Русия води с Османската държава и те са след статии в американските вестници. Американски г….Лизци.

Тенев
Тенев
4 години по-рано
Reply to  Историк

Русия /по разбираеми причини/ е само инструментът, който тогавашните Велики сили и Тайните сили, които стоят зад и над тях използват за постигане на истинската причина за промяна и редуциране на Османската империя. А именно – извеждането на Батуми и Варна извън пределите на Османската империя и включването им в трасето за превозване на нефта на френския клон на фамилията Ротшилд от Баку-Батуми /ж.п. транспорт/; Батуми-Варна /по море/; Варна-Русе /ж.п. транспорт/; Русе-Европа /по Дунав/. Другите Им сметки с Близкия изток, Суецкия канал и пр. са известни на света, но за горната причина не се пише много. Та, Руско-Турската война 1877/1878… Прочети още »

Владимир Колев
Владимир Колев
3 години по-рано
Reply to  Тенев

Най-после нещо смислено като коментар извън клишето. Този „ъгъл“ обикновено се пропуска.

Валентин
Валентин
4 години по-рано
Reply to  Историк

Е..ти историка…

Добри
Добри
4 години по-рано
Reply to  Историк

Здравейте. Благодаря Ви за поучителното мнение. Бихте ли обяснили и за участието на САЩ и Западните супер сили, в следните войни, предшестващи Руско-Турската освободителнма война:

Руско-турска война (1686 – 1700)
Руско-турска война (1710 – 1713)
Руско-турска война (1735 – 1739)
Руско-турска война (1768 – 1774)
Руско-турска война (1787 – 1792)
Руско-турска война (1806 – 1812)
Руско-турска война (1828 – 1829)
Кримска война (1853 – 1856)

Благодаря Ви.

Прогрес
Прогрес
10 месеци по-рано
Reply to  Добри

Моля ви, прочете Раковски от библиотекана.
Той ще ви обясни всичко за тези войни.
И как българите са били мамени по тяхно време.
РАКОВСКИ, КОЙТО Е ЗНАЕЛ 10 ЕЗИКА!

Дойчо Люцканов
Дойчо Люцканов
4 години по-рано
Reply to  Историк

След като цяла Европа и Америка са разбрали за баташкото клане, защо нито една от запдните страни не е пратила армията си да освобождава България, а само Русия е направила това?

Ебаисторици
Ебаисторици
4 години по-рано
Reply to  Историк

Мдааа…даже Американците ,ако не бяха ни освободили…..сега нямаше да сме Българи! Така,че…да живее Америка,нашият Освободител!!Нали така? Историкът?

Неисторик
Неисторик
4 години по-рано
Reply to  Историк

Да, бе, да! 200 000 убити не са нищо! То със статии и молитви щеше да стане… Затова след Освобождението британският консул предрешен водеше бунтуващите се турци и помаци в Родопите. И части от Румелия бяха се отцепили чак до Балканската война. Мамицата ви платени гъзолизци и кухи русофоби! То любящият ни Запад от чиста любов ни отряза 60% от териториите и в Берлинския конгрес и от велика любов откъсна живо месо от Родината ни в Ньой!

Пеп
Пеп
4 години по-рано
Reply to  Историк

Казват ,че светът ще го затрият историците Аз очаквах някой ден да се произнесе някой безродник-историк ,че от турско робство ни освобождават американците Голяма наглост господине Ако наистина сте историк си върнете дипломата .

Danka Kinova
Danka Kinova
4 години по-рано
Reply to  Историк

Какво са думате г-н историк 100-200 хиляди руснаци загинали за да я има България на картата в сравнение с новините на журналистите подели шум заради априлското въсттание.Браво за тоя коментар!Да ви рзцелува човек направо……Само извън дълбоките ви исторически знания да ви питам:Знаете ли колко пъти опитват русите да ни отвоюват от османците преди въстанието и преди на американците и западните колониални държави да им светне ,че ни има ???Знаете ли къде е спряна руската войска в края на войната и колко радост преживяват хората по днешните северни Гърции,Тракия до Истанбул и Македония и колко загиват ,когато същите тия е вропейци… Прочети още »

Знаещият
Знаещият
4 години по-рано
Reply to  Историк

Платен историк !!!

Владимир Колев
Владимир Колев
3 години по-рано
Reply to  Историк

„Запада“, по конюнктурни съображения, става терен на „рекламеране“ на проблема. Но военната операция си е за руска сметка. Има още една, по-малко известна истина: Русия не се чувства подготвена за войната. И с основание. Но няма накъде да ходи. И вади огромен късмет поради липсата на синхрон и неграмотност на османския генералитет. Войната, обективно, е трябвало да бъде спечелена от султана.

Dginot
Dginot
1 година по-рано
Reply to  Историк

Що мислиш че Русия не е знаела за зверствата Американеца писал поклон за стореното и толкова ,вестника е минал и заминал. В Рус има три течения 1 за воина -малко 2 да си гледат свойте грижи 3 Разбирателство със запада. Народа на Рус иска тази война Ив. Аксаков журналист по народност българин от Татарстан също като генералисимост Ал. СУВОРОВ СЪЩО БЪЛГАРИН/според проф. Лизбет Любенова чела му военната книжка/. Аксаков заявява на императора ,че народа ще тръгне сам към границата око императора ни го е срам.След войната го затичвав Сибир.

Умен
Умен
1 година по-рано
Reply to  Историк

Пълен глупак,!
Я прочети малко за мръсната Англия!
А за Берлинския конгрес????!!!!
Кво ше каеш?
Тези долнопробници НИКОГА! не са искали свободна и силна България!
Класически антихристи!

Ячев
Ячев
6 месеци по-рано
Reply to  Умен

Винаги са работили англичаните против България,само преди 80 години известният им премиер с пурата и уискито в ръка(откровен българофоб),се заканваше да изравни София със земята от бомбардировки!

М.М.
М.М.
1 година по-рано
Reply to  Историк

Ами да бяха дошли французите да мръзнат и мрът в боевете, но не са дошли.

познавам те ако си ти
познавам те ако си ти
10 месеци по-рано
Reply to  Историк

Ти онзи „Историк“ ли си,дето шляка „бисери“по форумите на сайта“факти“?

КАСАП
КАСАП
6 месеци по-рано
Reply to  Историк

ТИ СИ ИДОТ БЕ..ЗАПАДА ВИНАГИ Е БИЛ ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ..И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА..ЖАЛЪК ЛИЗАЧ

Ячев
Ячев
6 месеци по-рано
Reply to  Историк

А ти си един ибрикчия,ако знаеш какво е това

Бъдещето
Бъдещето
4 години по-рано

Боклуци бпклуци всеки гледа да навреди на, България защото тя е наи великата държава в целия свят, затова сега заличават изторията и пишът измислици в учебниците на децата, пу даиба ваща маама продажна

Фър
Фър
4 години по-рано

„на, България“, „наи“, „изторията“, „пишът“- ВРЕДАТА ВЕЧЕ Е ОЧЕВИДНА : прост, необразован, неграмотен народ, който кисне по цял ден в нета и не е способен да свърши някаква полезна работа…

истина е
истина е
10 месеци по-рано
Reply to  Фър

Сега не се преподава Български език нито писмено,нито говоримо!А контрола е на ниво „да си взема заплатата,а той/тя да се оправя в живота“!Ето за това ще има думи-шедьоври като тЕа,тЕя,наИ,иЗторията,проЗт нЪрод и много още!ВРЕДАТА НЕ Е САМО ОЧЕВИДНА<НО И ФРАПИРАЩА!!!

Петър Пунчев
Петър Пунчев
4 години по-рано

Да беше понаучил малко поне майчиния си език, „патриот 😡 е“!

вЕВ
вЕВ
4 години по-рано

СЮЛЕЙМАН ПАША ОТГОВОРЕН ЗА СТАРОЗАГОРСКИТЕ КЛАНЕТА Е ТУРЧИН!!!Недоразуменито се дължи на пръв поглед на объркването на две исторически личности, познати под името Сюлейман паша – французинът Жозеф Сев, роден през 1788 г. в Лион и починал в Кайро през 1860 г., който приемайки исляма, получава името Сюлейман, и Сюлейман Хюсню паша, командващия османската армия в битката при Стара Загора. Френският Сюлейман е офицер от армията на Наполеон, който от 1819 г. се установява в Кайро, постъпва в египетската армия, номинално подчинена на султана и участва активно в нейната модернизация. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г., както виждаме, той… Прочети още »

ЧИТАТЕЛ
ЧИТАТЕЛ
4 години по-рано
Reply to  вЕВ
Макс
Макс
4 години по-рано

Пълни глупости написани от някой турски трол. Осман паша, най-големият турски генерал, е чист турчин и мюсюлманин.

Яaaaaaa
Яaaaaaa
4 години по-рано
Reply to  Макс

Ти къде прочете нещо за Осман паша,бе пъпеш?

Резак Айше анал
Резак Айше анал
4 години по-рано
Reply to  Яaaaaaa

Кажи бе резак с голям анал! А бе, ханъм?!

"България
"България
4 години по-рано
Reply to  Макс

„Чист турчин“ сред толкова еничари и жени в харемите от всички националности?! Малко несериозно е. По кръв май Османската империя и днешна Турция е най- разнородна.

хххххх
хххххх
4 години по-рано
Reply to  Макс

В харемите им е нямало мюсюлманки, всички момичета са насила завлечени там и ги принуждават да приемат вярата им и друго име.

Николай
Николай
4 години по-рано

Глупаци, не случайно „великите сили“ скачат срещу подписването на Сан Стефанския мирен договор защото не им трябва велика сила на Балканите.

paisa
paisa
4 години по-рано
Reply to  Николай

Сан-Стефанският договор, другарю невежа, дава независимост на Черна гора, Сърбия и Румъния, но не и на България. България става автономно княжество В РАМКИТЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ и е длъжно:
– да назначава княз с одобрението на султана.
– да плаща ежегоден данък на султана.
– да пропуска през територията си редовната войска на султана.
– да плаща издръжката на окупационната руска войска.

Друг път не говори наизуст, че ставаш смешен.

Никола
Никола
4 години по-рано

Специално си поиграх да поровя няколко часа из разни исторически материали във връзка с пропагандната протурска статия на съмнителен сайт, че „всички турски генерали по време на Освободителната война не са мюсюлмани, а европейски християни“ и да извадя информация за всеки един от турското висше командване. Всички с изключение на един са мюсюлмани. И всички, с изключение на четирима, са турци. Единствено за командващият турският флот адимрал Хобарт Паша, който е англичанин, няма данни да е приемал исляма. Другите трима, които не са турци, но са заклети мюсюлмани са: 1.Ибрахим Едем Паша – грък по рождение, по време на турските… Прочети още »

Знаещият
Знаещият
4 години по-рано
Reply to  Никола

Малко са няколко часа да се ровите в историята! Малко сте научили!

зозоз
зозоз
4 години по-рано

И аз знам че Сюлейман паша е евреин.

Христо Иванов
Христо Иванов
4 години по-рано

На висши длъжности в турската армия служат следните немци: Мехмед Али паша (Карл Дитрих), Рошид паша (военен инженер Щрекер, укрепил Варна), Искендер паша (Александър, военен инструктор), Мехмед паша (Блум, началник на инженерните войски), Нихид паша (Билински, главен квартирмайстер), Радиш бей (Шатенер, началник на интендантството), генерал Грюневлад, началник на артилерията при турското главно командване. – Това намерих специално за германците.Не мисля че е про турска статията.Факт е ,че всички западноевропейски държави са били на страната на Турция.

Peter
Peter
3 години по-рано

Били от Франция,Англия,Германия ? Може, но всички те са от еврейско потекло.Разберете го .

Владимир Колев
Владимир Колев
3 години по-рано

Ето защо има основание да се вдигне паметник на Сюлейман паша. Не е да речеш турчин, поробител или това-онова, а наш човек, европеец… Ще откривме ли подписката?…

Петров
Петров
3 години по-рано

В началото на войната военен министър е бил генерал ,родом от Чирпан

Умен
Умен
1 година по-рано

Ами – с една дума: ГАДОВЕ!

Тодор
Тодор
1 година по-рано

Ами към 30 000 поляци са в руските войски, както и висши офицери. В България е погребян един от загиналите руски генерали и той е немец. Финландци, румънци, а те какви са. Позитано, Леге, Маггахан, хора с лично решение относно България. Грозно е настройването към Европа и запада и по тази точка.

Бат Жоро
Бат Жоро
4 месеци по-рано

Осман паша е черкезин.