Всички турски генерали във войната не са мюсюлмани, а европейски християни

15
32098
Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш. Снимка: Уикипедия.бг
Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш. Снимка: Уикипедия.бг

Всички генерали, командвали турската армия през войната, са били европейци или поне не са били мюсюлмани по рождение, сочи справка в историческите източници и интернет.

Главнокомандващият Мехмед Али паша е роден като Карл Дитрих, германец. Служи на търговски кораби като юнга. През 1843 година, при поредното плаване, остава в Цариград и приема исляма и името Мехмед Али.

Хобарт паша, командвал турската черноморска флота (в която са служили още 170 английски офицери и 390 моряци) е англичанин. Роден е на 1 април 1822 година в Лестършир, в графското семейство „Бъкингампшър“.

Такъв е и Бекир паша (полковник Кемпбел Куксън), роден във валахаладското гръцко село Чурхли, авантюрист и подбудител на убийството на гревенския епископ Емилианос Ладзарис.

Военният инженер генерал Шрекер (Рошид паша) е понтийски грък, а инструкторът Искендер паша (Александър) e също такъв.  Началникът на инженерните войски в турската армия Мехмед паша се казва Блум и е французин.

Най-зловещата роля е на Сюлейман паша. Френски евреин, роден като Соломон Леви Явиш, завършил Сорбоната. Под негово командване албански башибозук, черкези  и чирпански цигани са изклали до крак и опожарили Стара Загора.

Главният квартирмайстор Белински (Нихид паша) е поляк, началникът на интенданството Шатинер (Рашид бей) е французин, а генерал Грюнвалд е норвежец, началник на артилерията към главното командване.

Освен тях Леман паша е австроунгарец, Вейсел паша — австриец, преди служба при турците фон Вексел, Талат бей – евреин, Емануел Красоа и Жозеф Лафаит са французин, Ибрахим паша – грък, а Мехмед Садък паша е поляк.

Изводите направете сами …

15
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
5 Коментирайте темите
10 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
15 Коментатори
ЕбаисторициДойчо ЛюцкановMhmet capkinвЕВД.Васев Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
Пламен Попов
Пламен Попов

Мехмед Садък паша – поляк, фамилия Чайковски.

Дончо Добрев
Дончо Добрев

Турция не е съществувала по времето на тези хора, имало е Османска империя. Аман от неграмотни статии.

Историк
Историк

Османската империя се разпада от вътрешните й реформи благодарение на внедрените западни военни офицери. За това и модерна Турция въпреки приятелството си с Русия стриктно води прозападна политика и е членка на НАТО. Освобождението ни се дължи не само на Русия, но и на Запада. По-голямата роля е на Запада. Ако не беше вестта за Баташкото клане разпространена от американски военен кореспондент и американския консул в Цариград Русия нямаше да изпрати войски и нямаше да я има Руско-турската война 1877-78г. Така, че не прехваляйте Русия и не се заблуждавайте!!

Бъдещето
Бъдещето

Боклуци бпклуци всеки гледа да навреди на, България защото тя е наи великата държава в целия свят, затова сега заличават изторията и пишът измислици в учебниците на децата, пу даиба ваща маама продажна

вЕВ
вЕВ

СЮЛЕЙМАН ПАША ОТГОВОРЕН ЗА СТАРОЗАГОРСКИТЕ КЛАНЕТА Е ТУРЧИН!!!Недоразуменито се дължи на пръв поглед на объркването на две исторически личности, познати под името Сюлейман паша – французинът Жозеф Сев, роден през 1788 г. в Лион и починал в Кайро през 1860 г., който приемайки исляма, получава името Сюлейман, и Сюлейман Хюсню паша, командващия османската армия в битката при Стара Загора. Френският Сюлейман е офицер от армията на Наполеон, който от 1819 г. се установява в Кайро, постъпва в египетската армия, номинално подчинена на султана и участва активно в нейната модернизация. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г., както виждаме, той… Прочети още »