Всички турски генерали във войната не са мюсюлмани, а европейски християни

34
54300
Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш. Снимка: Уикипедия.бг
Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш. Снимка: Уикипедия.бг

Всички генерали, командвали турската армия през войната, са били европейци или поне не са били мюсюлмани по рождение, сочи справка в историческите източници и интернет.

Главнокомандващият Мехмед Али паша е роден като Карл Дитрих, германец. Служи на търговски кораби като юнга. През 1843 година, при поредното плаване, остава в Цариград и приема исляма и името Мехмед Али.

Хобарт паша, командвал турската черноморска флота (в която са служили още 170 английски офицери и 390 моряци) е англичанин. Роден е на 1 април 1822 година в Лестършир, в графското семейство „Бъкингампшър“.

Такъв е и Бекир паша (полковник Кемпбел Куксън), роден във валахаладското гръцко село Чурхли, авантюрист и подбудител на убийството на гревенския епископ Емилианос Ладзарис.

Военният инженер генерал Шрекер (Рошид паша) е понтийски грък, а инструкторът Искендер паша (Александър) e също такъв.  Началникът на инженерните войски в турската армия Мехмед паша се казва Блум и е французин.

Най-зловещата роля е на Сюлейман паша. Френски евреин, роден като Соломон Леви Явиш, завършил Сорбоната. Под негово командване албански башибозук, черкези  и чирпански цигани са изклали до крак и опожарили Стара Загора.

Главният квартирмайстор Белински (Нихид паша) е поляк, началникът на интенданството Шатинер (Рашид бей) е французин, а генерал Грюнвалд е норвежец, началник на артилерията към главното командване.

Освен тях Леман паша е австроунгарец, Вейсел паша — австриец, преди служба при турците фон Вексел, Талат бей – евреин, Емануел Красоа и Жозеф Лафаит са французин, Ибрахим паша – грък, а Мехмед Садък паша е поляк.

Изводите направете сами…

34
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
10 Коментирайте темите
24 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
32 Коментатори
paisaПетевХристо ИвановЗнаещиятЗнаещият Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
Пламен Попов
Пламен Попов

Мехмед Садък паша – поляк, фамилия Чайковски.

Дончо Добрев
Дончо Добрев

Турция не е съществувала по времето на тези хора, имало е Османска империя. Аман от неграмотни статии.

Историк
Историк

Османската империя се разпада от вътрешните й реформи благодарение на внедрените западни военни офицери. За това и модерна Турция въпреки приятелството си с Русия стриктно води прозападна политика и е членка на НАТО. Освобождението ни се дължи не само на Русия, но и на Запада. По-голямата роля е на Запада. Ако не беше вестта за Баташкото клане разпространена от американски военен кореспондент и американския консул в Цариград Русия нямаше да изпрати войски и нямаше да я има Руско-турската война 1877-78г. Така, че не прехваляйте Русия и не се заблуждавайте!!

Бъдещето
Бъдещето

Боклуци бпклуци всеки гледа да навреди на, България защото тя е наи великата държава в целия свят, затова сега заличават изторията и пишът измислици в учебниците на децата, пу даиба ваща маама продажна

вЕВ
вЕВ

СЮЛЕЙМАН ПАША ОТГОВОРЕН ЗА СТАРОЗАГОРСКИТЕ КЛАНЕТА Е ТУРЧИН!!!Недоразуменито се дължи на пръв поглед на объркването на две исторически личности, познати под името Сюлейман паша – французинът Жозеф Сев, роден през 1788 г. в Лион и починал в Кайро през 1860 г., който приемайки исляма, получава името Сюлейман, и Сюлейман Хюсню паша, командващия османската армия в битката при Стара Загора. Френският Сюлейман е офицер от армията на Наполеон, който от 1819 г. се установява в Кайро, постъпва в египетската армия, номинално подчинена на султана и участва активно в нейната модернизация. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г., както виждаме, той… Прочети още »

Макс
Макс

Пълни глупости написани от някой турски трол. Осман паша, най-големият турски генерал, е чист турчин и мюсюлманин.

Николай
Николай

Глупаци, не случайно „великите сили“ скачат срещу подписването на Сан Стефанския мирен договор защото не им трябва велика сила на Балканите.

Никола
Никола

Специално си поиграх да поровя няколко часа из разни исторически материали във връзка с пропагандната протурска статия на съмнителен сайт, че „всички турски генерали по време на Освободителната война не са мюсюлмани, а европейски християни“ и да извадя информация за всеки един от турското висше командване. Всички с изключение на един са мюсюлмани. И всички, с изключение на четирима, са турци. Единствено за командващият турският флот адимрал Хобарт Паша, който е англичанин, няма данни да е приемал исляма. Другите трима, които не са турци, но са заклети мюсюлмани са: 1.Ибрахим Едем Паша – грък по рождение, по време на турските… Прочети още »

зозоз
зозоз

И аз знам че Сюлейман паша е евреин.

Христо Иванов
Христо Иванов

На висши длъжности в турската армия служат следните немци: Мехмед Али паша (Карл Дитрих), Рошид паша (военен инженер Щрекер, укрепил Варна), Искендер паша (Александър, военен инструктор), Мехмед паша (Блум, началник на инженерните войски), Нихид паша (Билински, главен квартирмайстер), Радиш бей (Шатенер, началник на интендантството), генерал Грюневлад, началник на артилерията при турското главно командване. – Това намерих специално за германците.Не мисля че е про турска статията.Факт е ,че всички западноевропейски държави са били на страната на Турция.