Всички граждани и фирми в Бургас ще могат да инвестират във фотоволтаична централа на плувния басейн в „Славейков“

3
5561
Спортен комплекс „Парк Арена ОЗК“
Спортен комплекс „Парк Арена ОЗК“. Снимка: Община Бургас

Фотоволтаична централа ще бъде изградена на покрива на плувния комплекс в „Славейков“. Предложението е на общината, като интересното в случая е, че в проекта ще може да участват всички граждани и фирми, които желаят

За да се включат в проекта, те ще трябва да инвестират сума между 500 и 10 000 лева. Каквато и сума да вложат, те ще имат право на един глас, равен на всички останали, в Общото събрание. 

Самата община също ще има само един глас, като тя ще се включи в проекта със сумата от 10 000 лева

„Няма опасност някой да получи повече възможност да регулира решенията, защото всеки има по един глас в Общото събрание, независимо от стойността на вноската му“, увериха от администрацията. 

Този вид сдружаване между публични власти, граждани, бизнес и други заинтересовани страни вече имат своето значимо място в цяла Европа, защото са ефективен инструмент за съвместна работа на всички, които имат интерес за подобряване на средата, в която живеят, се посочва в докладната записка. 

Предварителните анализи показват, че над 85% от генерираната слънчева енергия ще бъде използвана директно на мястото на производство в плувния басейн, което прави инвестицията изключително ефективна и устойчива.

Основната цел на проекта е да насърчи създаването и развитието на енергийни общности на местно ниво, които да допринесат за постигане на енергийна устойчивост на градовете.

„Със сигурност в момента в залата няма човек, който има опит. Но трябва да бъдем смели и да експериментираме и мисля, че това е един бъдещ модел. Аз се запалих, но нямам никакъв опит. Дори нямаше откъде да научим практика, за да се възползваме“, посочи от своя страна кметът Димитър Николов. 

Предложението за гражданския проект срещна одобрението на различни общински съветници, като Стоян Царев посочи изрично, че си прави отвод, защото той ще бъде сред инвеститорите. Оказа се, че това не е необходимо, защото всички в Общинския съвет щели да инвестират, включително и от администрацията на Общината в качеството им на граждани. 

Появи се дебат дали ще бъдат защитени интересите на местната управа, ако и тя има само един глас в Общото събрание. По този повод кметът Николов обяви:

„Ние сме ползвател на тази електроенергия. Ако бъдем ощетени, няма да я купуваме тази енергия. Ние доминираме от страната на купувача, няма смисъл да показваме мускули като администрация и от страна на продавача.“

Предложението бе подкрепено единодушно с 46 гласа „за“

С разпит на свидетели започва по същество делото за смъртта на загиналите полицаи в Бургас

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Елена
Елена
21 дни по-рано

Как да се включя

Славов
Славов
20 дни по-рано

Имах неблагоразумието през 2021г да се излъжа и построих централа 30Kw с надеждата след 6- 7г да си възвърна парите и почна да печеля. Да ама не. В нашата мила държава първо ни приравниха като еднолични търговци и трябваше да плащаме социални и здравни независимо , че някъде работим и там си ги плащаме. Впрочем цените на свободния пазар се срината и за първите четири месеца на годината , след припада не разходите печалбата ми беше 360лв. С новите цени за балансиране за май месец получих кредитно известие, че дължа330 лв. Заедно с другите разходи съм на минус 100 лв… Прочети още »