Всеки пети българин вярва, че понякога домашното насилие е заслужено

2
59
Насилие
Насилие. Снимка: Freepik.com

Близо една пета (18%) от българите смятат, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, а 11% – че жертвите на домашно насилие сами са си виновни.

Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на домашното насилие. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 година чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1016 души на възраст 18+.

Проучването регистрира висока чувствителност към домашното насилие – 82% от участниците смятат, че то е сериозен проблем за българското общество. Над две трети (69%) са на мнение, че има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото ни.

Близо половината от българите (48%) твърдят, че проблемите в семейните отношение трябва да се разрешават само в семейството. Наблюдава се разлика в мнението на мъжете и жените – при мъжете превес има подкрепата за твърдението, докато по-голям дял от жените изразяват несъгласие.

Регистрират се форми на агресия, които остават подценени за част от обществото. Една пета (20%) от респондентите са на мнение, че проявите на ревност са признак на любов. Според 15% е нормално да проверяваш телефона/чатовете и обажданията на партньора си. С това са съгласни по-често мъжете, отколкото жените, както и ниско образованите.

Една четвърт (25%) определят като неприемливо поддържането на приятелски отношения с противоположния пол, когато си обвързан. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 години, нискообразованите и жителите на малките градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заплахите не са форма на домашно насилие.

Според една четвърт (25%) контролът върху начина на обличане не е форма на домашно насилие.

13% твърдят, че заплахите, социалната изолация/ограничаването на контактите, включително и удрянето на шамар, не се включват към графата „домашно насилие“.

Сексуалният контакт без желание на партньора в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно насилие. Въпреки това, 7% от обществото не го приема като такова.

Сред водещите фактори за насилието според българите са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения/зависимост (60%).

4 от 10 души признават, че се е случвало на техен близък да бъде обект на домашно насилие. Това споделят близо половината (48%) от жените.

Мнозинството от респондентите (55%) по-скоро или изцяло не вярва, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с домашното насилие. Този дял се препокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Малко над две трети от българите (67%) считат, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи наказанието при случаи на домашно насилие.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Роска
Роска
1 месец по-рано

Тежкото наследство на бай османец се е вкоренило много дълбоко точно в тези, които се бият в гърдите и се смятат за най-големите патриоти.

силвър
силвър
1 месец по-рано

Българинът смята, че е окей да шофира пиян, че е окей да бие жена си, че е окей да си хвърля фасовете на улицата, че е окей да шуми на съседите си, че е окей да пътува без билет в автобуса и че е окей да мами системата. Проблемът не е в законите, а в ценностната система, която е изначално сбъркана.