Временна комисия ще търси начин за справяне с проблема с гларусите в Бургас

0
32
Гларус
Гларус. Снимка: Pixabay

Специална временна комисия ще търси начин за справяне с проблема с гларусите в Бургас. Това реши на редовната си сесия днес Общинският съвет като прие предложението на Стоян Грозев и Манол Тодоров от „Движение България на гражданите“. В комисията ще влязат трима общински съветници – Стоян Грозев, Живко Господинов и Георги Митев. Последният беше определен за председател. Освен това ще има представител на администрацията в лицето на зам.-кмета Весна Балтина и по един човек от РИОСВ-Бургас и Областната служба по земеделието.

Гласуването беше предшествано от бурни дебати „за“ и „против“ предприемането на каквито и да е мерки за ограничаване на популацията на гларусите в морския град.

„Гларусът не е защитен вид и над неговата популация не се извършва мониторинг. Животът им е много дълъг – 25-30 години и се размножават всяка година, понякога по 2-3 пъти. Те са всеядни. Спектарът от храни е доста широк при тях, като се започне от дребни животни и храни до отпадъците. Важното е хищничеството. Не са единични случаите на нападение над жителите и гостите на града. Освен това те много често разследват двойни гълъби до изтощение, събарят ги на земята и ги разкъсват. Ако се предприемат мерки, проблемът ще ескалира. Редица страни предприемат мерки и ние можем да почерпим от техния опит. Преди години екип от експерти от различни страни изготви програма за жълтокраките чайки. Това ще ни бъде от помощ. Сондирахме и мнението на двама от най-уважаваните експерти в тази област. И двамата са категорични, че действия в тази посока са необходими“, обяви Грозев.

„Всеки ден виждаме гларуси да разкъсват гълъби и котки и да нападат хора, и крадат храна. Чух, че това било дълъг процес и защо изобщо трябва да се започва, след като може да отнеме дълъг период от време, за да даде резултат. Идеята на докладната е да се започне, да се направи първата стъпка и да покажем, че Община Бургас е първенец във взимането на някои решения. Не трябва да коментира дали докладната да бъде приета, или не, а кой с какво може да помогне“, защити докладната и другият вносител Манол Тодоров.

Предприемането на мерки беше подкрепено и от кмета Димитър Николов, който декларира, че администрацията ще работи усилено в тази насока. Но подчерта, че нейните правомощия са ограничени:

„При сега действащото законодателство Общината няма право да взима решение по този въпрос. Единствено решение може да бъде взето от МОСВ. Ние ще съдействаме с представители, но не съм съгласен, че трябва да се работи „про боно“. Ние не можем сега да вземем решение за финансирането, но след като сформира тази работна група, на следващата сесия ще бъде предложено откъде да дойде това финансиране. Всичко това ще послужи като мотивировка за предложение за взимане на решение от министъра. Тази инициатива ще тръгне от Община Бургас и това ще окаже въздействие на цялото Южно Черноморие. Така че администрацията активно ще участва и ще съдейства в тази комисия.“

„Нула компетентност на Общинския съвет в Бургас и на общинска администрация. Трябва да се стигне и до ниво Европейска комисия. Според мен паралелно с нея е пълната некомпетентност на общински съветници. Мерки…Не може да бъде мярка да се инициира вниманието на министерството. Това е пълна безсмислица, камо ли, че ще има експерти, които ще работят безплатно. Това, което би следвало да се направи, е да се намери експертна група, но външна, не българска, и на тях да се възложи това проучване и този анализ, за да може оттам нататък да се представи искане към министерствата, а те – към европейските структури“, категоричен беше от своя страна Иво Баев, който е и председател на Комисията по правни въпроси.

Обстановката беше разведрена от изказването на Веселин Пренеров от ГЕРБ, който поиска да знае как ще се обясни на децата, че сега се повежда битка срещу гларусите:

„Как ще обясним на децата защо вече не пеем за гларусчето, а започване такава операция. Има кръстени детски градини и групи на него. Мислете и за другите неща от живота.“

„Кумчо Вълчо също е герой на детски приказки, но това не ни пречи да контролираме популацията в нашите гори. Има проблем с популацията на гларусите. Ние сме далеч от приемането на мерки. Затова създаването на работната група предлагам да не бъде директно за изразботване на мерки, а за оценяване на популацията на гларусите и едва след това за мерки“, отговори му Даниела Божинова.

В крайна сметка докладната записка беше приета с 37 гласа „за“, 2 – „против“ и 6 – „въздържал се“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments