Врачанската окръжна прокуратура се самосезира по повод смъртта на жена в спешното отделение на болницата в града

1
1112
Починала жена
Починала жена. Снимка: Скрийншот от видео

От Прокуратурата са се самосезирали след медийна публикация за смърт на жена в спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Образувано е досъдебно производство от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжната прокуратура във Враца.

В хода на разследването ще бъдат изяснени всички обстоятелства относно настъпилата смърт на пациентката. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими документи, в т.ч. да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на телефон за спешни случаи 112.

Предстои цялостна проверка на стореното от медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление по чл. 123 НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Припомняме, че през изминалото денонощие в социалните мрежи беше разпространено видео, на което се вижда жена в инвалидна количка и в безпомощно състояние, която е заобиколена от близките си, от които се искат документите й пред Регистратурата на лечебното заведение.

Видео: Ivan Iliev, Facebook

Впоследствие от „NOVA“ съобщиха, че пациентката е починала. Мъжът, с който живее, е споделил, че се е обадил на телефон 112 за линейка, но такава така и не е дошла. Заради това той сам е транспортирал жена си в болницата, където е издъхнала няколко часа по-късно.

Същевременно стана ясно, че здравният министър проф. Асена Сербезова е възложила на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверка по случая с починалата 43-годишна жена. Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град. РЗИ-Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ „Христо Ботев“.

Предвижда се министърът да разговаря с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който информира за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
БОГ
БОГ
1 година по-рано

Аз ще ги съдя в Отвъдното! Това е първият коментар.