Войнов: Излизането на България от НАТО и ЕС ще бъде равнозначно на безправие, саморазправа, хаос и бедност

1
59
Юлиан Войнов
Юлиан Войнов. Снимка: Юлиан Войнов / Julian Voynov, Facebook

Анализаторът и икономист Юлиан Войнов разпространи във Facebook анализ на проучване на нагласите на британците след Брекзит. В негo той посочва и защо България не трябва да излиза от структурите на НАТО и Европейския съюз /ЕС/. Публикуваме го без редакторска намеса:

„Едно изследване на британския център More in Common за мненията сред британците относно Брекзит. Ясно се вижда дълбоко съжаление, най-вече сред тези, които подкрепиха напускането, че Брекзит категорично не е подобрил състоянието на стрната. Нещо повече, огромна маса от гласувалите за напускане считат, че Великобритания се намира в много по-лоша кондиция от времето, когато беше член на ЕС. Тази промяна в нагласите вече се отразява и на партийната принадлежност на британците.

На предишните парламентарни избори една значителна част от привържениците на Лейбъристите подкрепиха Торите и Джонсън именно защото искаха ОК /бел.ред. – Обединено кралство/ да напусне ЕС. Сега тези хора се връщат обратно към Лейбъристите и всъщност основната маса от поддръжниците на Торите остава от тези, които гласуваха за оставане в ЕС. А с това се обяснява и смекчената позиция на правителството на Риши Сунак относно взаимодействието и даже новото сближаване с ЕС. Въпросът е, че на предстоящите избори има голяма вероятност Торите да ги загубят, именно поради провала на Брекзит (и на самия Джонсън, който вече е политически труп).

Реминисценцията с България е, че настоящата кампания на противниците на ЕС и еврозоната, които набират сили и подлъгват лумпенизирана маса в своите редици, ще постигне точно същия резултат, а най-вероятно и много по-лош, ако се окаже успешна. Излизането на България от структурите на НАТО и ЕС, или прекратяване на по-нататъшния интеграционен процес, всъщност няма да направи България независима, суверенна държава. Напротив, излизането от тези структури ще вкара страната много повече в орбита на Русия и Кремъл, благодарение на масата лумпенизирани родоотстъпници и руски агенти у нас, което ще бъде равнозначно на безправие, саморазправа, хаос и бедност.

Вследствие на подобно действие ще има нов сериозен ексодус на население към държави в ЕС, преди да се хлопнат вратите, така както стана в ОК, и тук ще останат привържениците на племенната организация на страната, където само думата на вожда и местния велможа имат значение, а не законите и правилата, които да регулират обществените отношения.

Това категорично ще се случи и дейността на истинските патриоти е да се предотврати подобна развръзка. В противен случай възможността в България отново да се настани мракобесието по руски образец и подобие става напълно реална.

„Близо четири години след кампанията на Джонсън „Да завършим Брекзит“ – и седем години след референдума – последното ни изследване открива, че тези разделения, които изглеждаха като траен разкол, се смекчават. Членството в ЕС не само свали важността на въпроса от първо на 11-то място (и почти никога не се появи без изрична подкана в нашите фокус групи), но и броят, които казват, че Брекзит е важна част от тяхната идентичност, е спаднал от 50 процента на 39 на сто. Политическата вярност отново се превърна в по-важен маркер.

И тази деполяризация след Брекзит не беше симетрична. След изборите през 2019 г. напусналите и оставащите е еднакво вероятно да кажат, че техният вот за Brexit е важен за тяхната идентичност. Но сега броят на напусналите, които казват, че това е важно, е намалял с 19 пункта, докато сред гласувалите за оставане е намалял само с четири пункта. Така че това, което продължава да съществува относно идентичността за Brexit, до голяма степен се движи от тези, които искаха оставане в ЕС (remainers).

Защо е това? Очевидна причина е, че в крайна сметка Обединеното кралство напусна ЕС; защитата на статуквото предизвиква по-малко страсти от кампанията за напускане. Но нашето изследване предполага по-важен двигател на тази асиметрия – схващането, че Brexit досега е просто провал.

Близо две трети от гласувалите в нашето изследване, включително почти половината от гласувалите за напускане, казват, че Брекзит е бил неуспешен. Ако днес се проведе нов референдум, британците ще гласуват за повторно присъединяване с разлика от 58:42 – като един на всеки седем гласували за напуснали ще промени гласа си.“

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Master MARINER
Master MARINER
5 месеци по-рано

ТОО МАЗЕН ПЕДЕР?*АСТ ДА ГО ДУХА