Войници в Нигер обявиха, че взимат властта и че президентът е отстранен

0
40
Президент Мохамед Базум
Президент Мохамед Базум. Снимка: Facebook

Войници в западноафриканската страна Нигер обявиха преврат по националната телевизия. Те казаха, че са разпуснали Kонституцията, суспендирали са всички институции и са затворили границите на нацията, предава „BBC“.

Президентът на Нигер Мохамед Базум е задържан от войници от президентската гвардия от вчера сутринта. Същевременно му беше обещана „непоколебимата подкрепа“ на Вашингтон в обаждане от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също каза, че е разговарял с президента и е предложил пълната подкрепа на ООН.

Базум е ключов западен съюзник в борбата срещу ислямистките войнства в Западна Африка. Две съседни държави – Мали и Буркина Фасо, претърпяха преврати, предизвикани от джихадистки бунтове през изминалите години. И в двете страни новите военни лидери са се скарали с Франция, бившата колониална сила, която преди е управлявала и Нигер.

В телевизионното съобщение, разпространено вчера, полковник майор Амаду Абдраман, заедно с девет други униформени войници зад него, казва:

„Ние, силите за отбрана и сигурност… решихме да сложим край на режима, който познавате. (…) Това е следствие от продължаващото влошаване на ситуацията със сигурността и лошото икономическо и социално управление.“

Полк. майор Абдраман добави, че дейността на всички институции в страната е преустановена, а в министерствата ще се занимават с текущата работа.

„Всички външни партньори са помолени да не се намесват“, продължи той. „Сухопътните и въздушните граници са затворени, докато ситуацията се стабилизира.“

Въведен е вечерен час, който е в сила от 22:00 до 05:00 местно време до второ нареждане.

Полковник майор Абдраман каза, че войниците са действали за Националния съвет за защита на родината /CNSP/.

След телевизионното съобщение на войниците държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за освобождаването на президента Базум. По време на пресконференция в Нова Зеландия той обяви, че „това, което ясно се вижда е, е усилие да се вземе властта със сила и да се наруши конституцията“.

В съседно Мали тежко въоръжени руски наемници от „Вагнер“ помагат на военния режим да се бори с джихадистите бунтовници. Размириците в Нигер идват в допълнение към съществуващото безпокойство на Запада относно операциите на „Вагнер“ и нестабилността в региона на Сахел.

Президентът Владимир Путин, който има желание да разшири руското влияние в Африка, е домакин на африкански лидери в Санкт Петербург днес.

Западноафриканският икономически блок „Ecowas“ заяви, че „осъжда най-категорично опита за насилствено завземане на властта“ в Нигер. От името на „Ecowas“ президентът на Бенин Патрис Талон пристигна в столицата Ниамей на посредническа мисия. Той изтъкна, че ще бъдат използвани „всички средства“, ако е необходимо, за възстановяване на конституционния ред в Нигер, „но идеалът би бил всичко да се направи в мир и хармония“.

Вчера през деня тълпи в Ниамей излязоха по улиците в подкрепа на Базум. Репортер на „BBC“ видя тежко въоръжени сили, лоялни на президента, разположени около националната телевизия. Градът беше предимно мирен, въпреки че войниците зад опита за преврат стреляха, за да разпръснат протестите.

Нигер се бори с два ислямистки бунтовнически движения – единият на югозапад, който нахлу от Мали през 2015 г., а другият на югоизток, включващ джихадисти, базирани в североизточна Нигерия. В страната са активни групировки, свързани с „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“.

Президентът Базум, който беше демократично избран през 2021 г., е близък съюзник на Франция и други западни държави. Нигер е преживял четири преврата от обявяването на независимостта си от Франция през 1960 г., както и множество опити за такъв.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments