Войната в Украйна: Зеленски обвини Русия в заговор да взриви язовир

0
54
Язовир.
Язовир. Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обвини Русия, че се готви да взриви язовир до водноелектрическа централа в Южна Украйна, което би довело до „мащабна катастрофа“, пише „BBC“. В речта си през нощта той съобщи, че язовир Каховка на река Днепър е бил миниран от руските сили, според украинска информация. Язовирът е под руска окупация, но украинските сили се приближават.

Русия вече обвини Украйна, че е изстреляла ракети по язовир Каховка. Язовирът също така осигурява на Русия един от малкото останали маршрути през река Днепър в частично окупираната Херсонска област. Установените от Русия власти в Херсон съобщиха, че четирима души са били убити от украински ракети „Химар“, които са ударили друг ключов прелез, Антонивския мост, в петък.

Русия започна да евакуира своите пълномощници в Херсон тази седмица, но също така каза, че 50-60000 цивилни също ще напуснат – мярка, осъдена и определена като принудителни депортации от властите в Киев.

Новият военен командир на Русия в Украйна генерал Сергей Суровикин твърди, че украинските сили може да планират „забранени методи на война“ в град Херсон и покрай водноелектрическата стена и твърди, че това оправдава „евакуацията“ на цивилното население.

Институтът за изследване на войната, независим базиран в САЩ мозъчен тръст, предположи, че Русия „вероятно продължава да се подготвя за атака под фалшив флаг“ срещу водноелектрическата централа в Каховка, като създава „информационни условия“ за руските сили да взривят язовир, след като се изтеглят от западен Херсон и след това обвиняват Украйна, че е наводнила реката и околните селища.

В четвъртък президентът на Украйна Зеленски заяви пред лидерите на ЕС чрез видео, че Русия вече е унищожила повече от една трета от енергийната инфраструктура на Украйна, с цел да създаде възможно най-много проблеми с електричеството и отоплението през зимните месеци. За първи път от началото на руската инвазия украинците бяха помолени да използват по-малко електроенергия, с национални ограничения за потреблението между 07:00 и 23:00 часа.

Ако язовир Каховка бъде разрушен, Зеленски предупреди, че може да бъде опустошено водоснабдяването на голяма част от юга и да остави най-голямата ядрена централа в Европа в Запорожие без вода за охлаждане. Той конкретизира:

„Язовирът на тази водноелектрическа централа побира около 18 милиона кубически метра вода. Ако руските терористи взривят този язовир, повече от 80 населени места, включително Херсон, ще бъдат в зоната на бързо наводнение. Стотици хиляди хора могат да бъдат засегнати.“

По думите на украинския лидер, ако язовирът бъде разрушен, тогава Севернокримският канал „просто ще изчезне“. Каналът, построен през 1975 г., осигурява 85% от водоснабдяването на анексирания от Русия Крим. Ранният акт на руската инвазия в Украйна през февруари беше взривяването на язовир, който Украйна беше построила в канала, след като полуостровът беше превзет през 2014 г., обвинявайки Русия, че не плаща за водата.

Няколко руски коментатори посочиха, че районите под окупация ще бъдат най-силно засегнати, ако язовир Каховка бъде разрушен, въпреки че десетки общности под украински контрол също ще бъдат силно засегнати.

Прокремълският вестник „Komsomolskaya Pravda“ написа, че експлозия на язовирна стена би предизвикала вълна с височина 5 метра, която ще отмие всички села край река Днепър със скорост от 25 км/ч. Според написаното в рамките на два часа водата ще удари град Херсон и ще наводни обширни райони за три дни.

Въпреки това съветникът на президентската канцелария Михайло Подоляк поясни, че минирането на язовира е част от „плана на Суровикин“, който включва наводняване на територия, за да се спре контраофанзивата на Украйна. Президентът Зеленски твърди, че ако руснаците сериозно обмислят да взривят язовира Каховка, това означава, че осъзнават, че не само ще загубят контрол над Херсон, но и целия юг, включително Крим.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments