Войната в Украйна: 10 милиона останаха без ток след руски удари

0
12
Унищожени сгради в Украйна
Унищожени сгради в Украйна. Снимка: МВС України, Фейсбук

Президентът Володимир Зеленски заяви, че 10 милиона украинци са без ток след нова вълна от ракетни удари от страна на Русия, съобщава „BBC“. Най-малко седем души бяха убити при ударите, като се очаква броят им да нарасне.

„Правим всичко, за да нормализираме доставките“, коментира Зеленски в нощното си обръщение.

По думите му противовъздушната отбрана на Украйна успя да свали 6 крилати ракети и 5 дрона.

В четвъртък Русия удари Украйна с нов ракетен обстрел, засягайки повече енергийни инсталации и цивилни сгради по-малко от два дни след една от най-тежките ѝ бомбардировки досега. Това е неотдавнашна руска тактика след неуспехите на бойното поле и нейното въздействие започва да се усеща все по-остро.

Хората в Киев се събудиха със снежна пелена в четвъртък сутринта, а аварийните спирания на тока означават, че много от тях нямат отопление в домовете си.  Страдащите от прекъсване на тока са главно в столицата Киев, западния град Виница, пристанищния град Одеса на югозапад и Суми на североизток.

Украинците приемат сериозно предупрежденията за въздушни нападения след неотдавнашните широкообхватни нападения. Столицата Киев беше само едно от местата, където сирените завиха в четвъртък. Около 08:00 часа местно време мобилните телефони започнаха да цъкат с официални предупреждения за нова ракетна атака в Украйна.

Местната противовъздушна отбрана влезе в действие и военните власти съобщиха, че са били свалени четири крилати ракети и пет дрона, произведени в Иран.

За пореден път щетите са в цялата страна. Седем души загинаха, след като ракета удари жилищния им блок във Вилнянск, близо до южния град Запорожие, съобщи украинското президентство. В същия регион се твърди, че 70 снаряда са паднали около град Никопол, оставяйки хиляди домове без ток и вода.

Поразени са също завод за производство на газ на изток и ракетен завод в Днепър.

Допълнителни удари по инфраструктура – както и ранени цивилни – бяха регистрирани от служители в южната област Одеса и Харков на север.

Президентът Зеленски коментира, че Русия не иска мир, а вместо това носи на своите сънародници „колкото е възможно повече болка и страдание“.

Украинският лидер повтори призивите си партньорите на Украйна да предложат „пълна защита на украинското небе“, като каза, че това ще насърчи Русия да прекрати войната.

Москва се опита да оправдае последните си удари, като обвини Киев в „нежелание“ да преговаря. Междувременно в Москва Кремъл отвърна на неотдавнашните съобщения, че Русия планира да използва тактически ядрени оръжия в Украйна.

Попитан дали президентът Владимир Путин ще обмисли използването на оръжията и дали това е било обсъждано, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че „никой от руска страна не обсъжда тази тема и не я е обсъждал“.

В други събития украинското правителство изтъкна, че сделката, която му позволява да изнася зърно с кораби по Черно море, е удължена с още 120 дни.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, позволи милиони тонове продукция да бъдат транспортирани от Украйна през последните месеци – облекчавайки притесненията за глобалната продоволствена сигурност.

Преди да бъде приложен през юли, Русия блокира черноморските пристанища на Украйна. В четвъртък беше потвърдено, че сделката ще бъде продължена „без промени“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments