Войната и популярността задържат Зеленски на власт въпреки изтичащия му мандат

0
47
Володомир Зеленски
Володомир Зеленски. Снимка: Скрийншот от видео на Министерски съвет

„Той е обречен да не бъде долюбван!“

Никога не е имало по-ясен случай на „проклятие на коментатора“ от този, когато украинският президент Володимир Зеленски беше вкаран в длъжност в един слънчев киевски ден преди точно пет години, пише „BBC“.

Изводът на телевизионния разказвач беше, че след съкрушителната изборна победа със 73% от гласовете, за него може да върви само надолу. Въпреки че рейтингът му неизбежно намалява, Володимир Зеленски успява да използва трайната си привлекателност, както и желанието за стабилност, за да удължи мандата си. В мирно време той щеше да изтече и щяха да бъдат насрочени избори. Но военното положение, въведено с пълномащабното нахлуване на Русия, означава, че това не може да се случи, а и обществото има широка подкрепа за това.

„За украинците приоритетът е да спечелят войната и след това да проведат избори“, обяснява Антон Хрушецки, ръководител на Международния институт по социология в Киев.

„Затова те не поставят под въпрос легитимността на Зеленски.“

Москва, без да е изненадващо, направи точно това. Но тя също така ще скочи на избори в средата на войната, на които военният лидер на Украйна ще бъде подложен на строг контрол. Антон обяснява:

„Виждаме тези разкази от страна на Русия и как тя се опитва да наложи на западните умове мисълта, че Украйна не е демокрация.“

След като след пълномащабната инвазия процентът на доверие достигна 90 %, днес около 65 % от украинците все още вярват, че президентът Зеленски ще ги преведе през тези времена. Съществуват и огромни практически пречки пред евентуални избори, не на последно място поради факта, че Русия е окупирала една пета от територията на страната, а поне седем милиона украинци са принудени да живеят в чужбина. Освен това стотици хиляди войници се сражават на фронтовата линия.

„Няма алтернативен президент“, категоричен е известният украински писател Андрий Курков.

Само допреди няколко месеца тогавашният ръководител на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний беше сочен като потенциален съперник на Зеленски. След като беше уволнен и назначен за посланик на страната във Великобритания обаче, той засега мълчи на политическия фронт. Андрий изтъква:

„Да станеш президент по начина на шоубизнеса и след това да се окажеш в центъра на война, в това няма нищо лесно или смешно.“

Още през 2022 г., след като руснаците нахлуват в Украйна, авторът оприличава украинския лидер на Джеймс Бонд, когато той отхвърля предложенията за евакуация и защитава каузата на страната си. И така, дали сега той се чувства по същия начин?

„Прилича на много уморен Джеймс Бонд“, коментира Андрий и обяснява:

„Много по-възрастен и малко намръщен.“

„Дори утре да има избори, отново ще бъде Зеленски. Едва в края на войната нагласите ще се променят и хората ще започнат да си задават въпроси, които са пазили за мирно време.“

Андрий вярва, че продължаващата подкрепа на президента е подхранвана от желанието за стабилност, въпреки някои разочарования. Гледането на стари кадри от полагането на клетва от Зеленски е като гледане на една различна Украйна. Комикът, превърнал се в президент, изглежда с по-свежо лице. Той ентусиазирано поздравява тълпата и дори скача, за да целуне един мъж по челото. Няма стърнища, няма строго изражение, а само развълнувана усмивка. Също така вече не виждате хората да се радват.

„Беше много вълнуващ ден“, признава Олександър Данилук, който е бил в екипа на новия президент. Той ще продължи да бъде секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, преди да напусне година по-късно и да стане опонент на бившия си шеф.

„Никой от нас не знаеше какво ни очаква. Нямахме и най-малка представа.“

Политическите различия на Данилук с президента започват да се натрупват. Едно от тях се съсредоточаваше върху това как най-добре да се противодейства на руската агресия към Украйна.

Президентът вярваше, че може да седне с Владимир Путин и да преговаря. Сега Данилук твърди, че според него страната е трябвало да се подготви за неизбежна война.

„Трябваше да се подготвим много по-добре, но тези ранни години бяха загубени след пълномащабното нахлуване, нали?“, казва Данилук, който признава, че има малцина, които са по-добри в изграждането на международна подкрепа за Украйна. Той допълва:

„Президентът Зеленски ще води тази война по един или друг начин, независимо дали това се харесва на някого или не, дали му харесва или не, това е неговата съдба.“

Миналата година президентът Зеленски заяви, че е „безотговорно“ да се говори за избори и призова за единство. Повечето хора в страната изглежда са съгласни с това.

Времето за политическа равносметка ще дойде. Само че, изглежда, не сега.

Международният наказателен съд поиска ареста на Нетаняху и лидерите на „Хамас“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments