Война за чипове: Apple сключва голяма сделка за произведени в САЩ полупроводници

0
48
Компютърен чип
Снимка: Pixabay

От Apple обявиха, че са сключили сделка за няколко милиарда долара с производителя на чипове Broadcom за използване на повече части, произведени в САЩ. Съгласно многогодишното споразумение двете американски компании ще разработват компоненти за 5G устройства, които ще бъдат проектирани и произведени в Америка, предава „BBC“.

Apple казва, че сделката е част от план, който обяви през 2021 г. за инвестиране на 430 милиарда долара в икономиката на САЩ. Този ход идва на фона на засилване на търговския спор между Вашингтон и Пекин, съсредоточен върху технологичната индустрия. Дългогодишният конфликт накара САЩ да наложат редица мерки срещу китайската индустрия за производство на чипове и да инвестират милиарди долари, за да стимулират сектора в Америка.

През последните месеци американските технологични гиганти бяха подложени на засилено наблюдение както от демократите, така и от републиканците заради зависимостта им от китайски производители и компоненти. Apple постепенно диверсифицира своите вериги за доставки, като повечето от устройствата на гиганта сега се произвеждат в страни като Индия и Виетнам.

Миналата година компанията съобщи, че ще закупи полупроводници от фабрика, изграждана в американския щат Аризона от тайванския гигант за производство на чипове TSMC.

През 2022 г. Apple също обяви плановете си да направи iPhone 14 в Индия, важен крайъгълен камък в стратегията на компанията за разнообразяване на производството извън Китай. Този ход разшири индийските производствени операции на компанията – тя произвежда iPhone в южния щат Тамил Наду от 2017 г. Миналия месец Apple пусна първите си магазини за търговия на дребно в Индия – във финансовия център Мумбай и столицата на страната Делхи.

Съгласно последната сделка, която разширява съществуващите отношения на производителя на iPhone с Broadcom, компонентите за устройства на Apple ще бъдат проектирани и произведени в Колорадо и други части на САЩ.

„Развълнувани сме да поемем ангажименти, които използват изобретателността, креативността и иновативния дух на американското производство“, каза главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в изявление.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира през последните месеци. По-рано тази седмица Китай заяви, че продуктите, произведени от американския гигант за чипове с памет Micron Technology, представляват риск за националната сигурност – това е първият голям ход на Пекин срещу американски производител на чипове. Регулаторът на киберпространството на страната обяви в неделя, че най-големият американски производител на чипове с памет представлява „сериозни рискове за мрежовата сигурност“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments