Война в Украйна: SpaceX на Мъск забранява на Киев да използва Starlink за управление на дронове

0
43
Илон Мъск.
Илон Мъск. Снимка: Фейсбук

SpaceX ограничи способността на Украйна да използва нейната сателитна интернет услуга за военни цели – след съобщения, че Киев я е използвал за управление на дронове, предава „BBC“.

В началото на войната Украйна получи хиляди антени SpaceX Starlink, които се свързват със сателити и помагат на хората да останат свързани с интернет. Но също така се твърди, че е използвал технологията за насочване към руски позиции – нарушавайки политиките, определени от SpaceX. Украински служител заяви, че компаниите трябва да изберат на коя страна са. Президентският съветник Михайло Подоляк разясни в Twitter:

„Те биха могли да се присъединят към Украйна и „правото на свобода“ или да изберат Русия и „нейното „право“ да убива и завзема територии.“

На събитие във Вашингтон в сряда президентът на SpaceX Гуин Шотуел обясни, че технологията Starlink „никога не е била предназначена да бъде въоръжена“. Тя се позова на предполагаемото използване на Starlink от Украйна за контрол на дронове и подчерта, че оборудването е предоставено за хуманитарни цели.

Безпилотните самолети изиграха важна роля във войната, като бяха използвани от Киев за търсене на руски войски, хвърляне на бомби и противодействие на собствените атаки на Москва с дронове. Русия беше обвинена в опит за заглушаване на сигнали на Starlink от основателя на SpaceX Илон Мъск. Шотуел от своя страна потвърди, че е приемливо за украинската армия да разгърне технологията Starlink „за комуникации“, но подчерта, че нейното намерение е „никога да не я накара да я използва за нападателни цели“. Тя изтъкна, че компанията е предприела стъпки за „ограничаване“ на възможностите на украинските въоръжени сили да използват Starlink по офанзивен начин – без да дава повече подробности.

Изпълнителният директор коментира, че не може да отговори на въпрос дали тези усилия са причина за прекъсванията на услугата Starlink в края на миналата година.

След като нахлу в своя съсед през февруари миналата година, Русия бързо се опита да затвори местните интернет услуги и да блокира социалните медии.

Първите чинии на Starlink – или т.нар. терминали – бяха предоставени на Украйна скоро след това, в опит да се гарантира, че хората остават имат интернет. Те работят, като се свързват със сателити в ниска околоземна орбита. Освен терминалите, изпратени директно от самата компания, други са финансирани от чужди правителства.

През октомври Мъск сигнализира, че не може да продължи да финансира Starlink в Украйна, преди бързо да промени позицията си. В туит миналата седмица милиардерът отново се обърна към проблема и призна, че има дилема на работното място.

„SpaceX Starlink се превърна в гръбнака за свързване на Украйна чак до предните линии. Това е проклетникът, ако се разделите“, пише той.

„Ние обаче не позволяваме Starlink да се използва за удари с дронове на дълги разстояния. Проклет да е, ако не се разделите.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments