Война в Украйна: Поне 50 000 руски войници са загинали

0
34
Военни, войник
Войници. Снимка: Pixabay

Броят на загиналите руски военни в Украйна вече надхвърли 50 000 души, потвърждава „BBC“.

През вторите 12 месеца на фронтовата линия – докато Москва прокарваше т.нар. си „стратегия на месомелачката“ – журналистите на медията са установили, че броят на жертвите е с близо 25% по-голям, отколкото през първата година. Руската редакция на „BBC“, независимата медийна група „Медиазона“ и доброволци преброиха смъртните случаи от февруари 2022 г. насам. Новите гробове в гробищата помогнаха да се предоставят имената на много войници. Екипите ни претърсиха и информация от открити източници – официални доклади, вестници и социални медии. Според нашите констатации повече от 27 300 руски войници са загинали през втората година на сраженията – отражение на това как териториалните придобивки са стрували огромна човешка цена. Русия отказа да коментира цифрите.

Терминът „месомелачка“ се използва, за да опише начина, по който Москва изпраща безмилостно напред талази от войници, за да се опита да изтощи украинските сили и да разкрие местоположението им пред руската артилерия. Общият брой на загиналитенад 50 000 души – е осем пъти по-висок от единственото официално публично признание за броя на загиналите, дадено някога от Москва през септември 2022 г. Действителният брой на загиналите руснаци вероятно ще бъде много по-висок.

Нашият анализ не включва смъртта на опълченците в окупираните от Русия Донецк и Луганск – в Източна Украйна. Ако те бъдат добавени, броят на загиналите от руска страна ще бъде още по-висок.

Междувременно Украйна рядко коментира мащаба на смъртните случаи на бойното си поле. През февруари президентът Володимир Зеленски заяви, че са били убити 31 000 украински войници – но оценките, базирани на американското разузнаване, сочат по-големи загуби.

Тактика на месомелачката

Най-новият списък на загиналите войници на „BBC“ и „Медиазона“ показва суровата човешка цена на променящата се тактика на руския фронт. Според анализа на изданието се вижда ясно как през януари 2023 г., когато руските военни започват мащабна офанзива в Донецка област в Украйна, броят на загиналите рязко се увеличава. Според Института за изследване на войната, когато руснаците се сражават за град Вухледар, те използват „неефективни фронтални атаки“ в стил „човешка вълна“. Според него „трудният терен, липсата на бойна мощ и неуспехът да се изненадат украинските сили“ са довели до малки успехи и високи бойни загуби.

Друг значителен скок на загиналите през времето на войната може да се види през пролетта на 2023 г., по време на битката за Бахмут – когато наемническата група „Вагнер“ помага на Русия да превземе града. Тогава ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин оценява загубите на групата си по това време на 22 000 души.

Превземането от Русия на източноукраинския град Авдийвка през есента на миналата година също доведе до друг скок на смъртните случаи при военните.

Преброяване на гробовете

Доброволци, работещи с „BBC“и „Медиазона“, преброяват нови военни гробове в 70 гробища в Русия от началото на войната. Гробищата са се увеличили значително, показват въздушни снимки. Например, на предоставени на медията снимки на Богородското гробище в Рязан – югоизточно от Москва – се вижда, че се е появил цял нов участък. Снимки и видеоклипове, направени на място, показват, че повечето от тези нови гробове принадлежат на войници и офицери, убити в Украйна.

По оценки на „BBC“ поне двама от всеки петима загинали руски бойци са хора, които не са имали нищо общо с армията на страната преди инвазията. Самюел Кранни-Еванс, анализатор в областта на отбраната от Кралския институт на обединените служби (Руси), обяснява:

„В началото на инвазията през 2022 г. Русия е била в състояние да използва професионалните си войски за провеждане на сложни военни операции. Но много от тези опитни войници сега вероятно са мъртви или ранени и са заменени от хора с малка подготовка или военен опит – като доброволци, цивилни и затворници.“

„Тези хора не могат да правят това, което могат да правят професионалните войници“, продължава Кранни-Еванс и допълва:

„Това означава, че те трябва да правят неща, които са много по-прости от тактическа гледна точка – което обикновено изглежда е настъпление към украинските позиции с артилерийска подкрепа.“

Вагнер срещу Министерството на отбраната

Затворническите новобранци са от решаващо значение за успеха на месомелачката – и нашият анализ показва, че сега те биват убивани по-бързо на фронтовата линия.

Москва разреши на лидера Евгений Пригожин да започне да вербува в затворите от юни 2022 г. След това затворниците, превърнали се в бойци, се сражават като част от частна армия от името на руското правителство. „Вагнер“ имаше страховита репутация за безмилостна бойна тактика и брутална вътрешна дисциплина. Войниците можели да бъдат екзекутирани на място за отстъпление без заповед.  Групата продължава да набира затворници до февруари 2023 г., когато отношенията ѝ с Москва започват да се влошават. Оттогава руското министерство на отбраната продължава същата политика.

През юни миналата година Пригожин организира прекъснат бунт срещу въоръжените сили на Русия – и се опита да напредне към Москва, преди да се съгласи да се върне. През август той загина в самолетна катастрофа.

Последният ни анализ се фокусира върху имената на 9000 руски затворници, за които знаем, че са били убити на фронтовата линия. За повече от 1000 от тях потвърдихме началните дати на военните им договори и кога са били убити. Установихме, че при „Вагнер“ тези бивши затворници са оцелели средно три месеца. Въпреки това, както успяхме да потвърдим независимо, тези, които са наети по-късно от Министерството на отбраната, са живели средно само два месеца, пише изданието.

Министерството е създало армейски части, известни като взводове „Бурята“ и съставени почти изцяло от затворници. Подобно на затворническите отряди на „Вагнер“, според съобщенията тези отряди често са третирани като ненужна сила, хвърлена в битката.

„Бойците от „Бурята“ са просто месо“, заяви миналата година пред „Ройтерс“ един редовен войник, който се е сражавал заедно с членове на „Бурята“.

Неотдавна бойците на „Бурята“ са изиграли важна роля в продължилата месеци битка за превземането на Авдийвка. Градът падна в ръцете на Русия преди осем седмици и представляваше най-голямата стратегическа и символична победа на бойното поле за Путин след Бахмут.

Пленници, изпратени направо на фронтовата линия

По времето на „Вагнер“ новите бойци в затвора получават двуседмично военно обучение, преди да се отправят към бойното поле. За разлика от тях, ние установихме, че някои новобранци от Министерството на отбраната са били убити на фронтовата линия през първите две седмици от изпълнението на договорите им.

“BBC” разговаря със семействата на загинали новобранци от затворите, както и с все още живи войници, които разказаха, че военното обучение, предлагано от Министерството на отбраната на новобранците от затворите, е недостатъчно. Една вдовица ни разказа, че съпругът ѝ е подписал договора си за служба в затвора на 8 април миналата година – а три дни по-късно се е сражавал на фронтовата линия.

„Бях сигурна, че ще има няколкоседмично обучение, за което се говори. И че няма да има от какво да се страхувам поне до края на април.“

Тя обясни, че е чакала да получи известие от него – но е разбрала, че е бил убит на 21 април. Друга майка разказва, че е разбрала, че съпругът ѝ е бил преместен от затвора на бойното поле, едва когато се опитала да се свърже с него във връзка със смъртта на сина им, който също се е сражавал. Жената, която наричаме Алфия, разказа, че 25-годишният ѝ син Вадим – баща на близнаци – никога не е държал оръжие, преди да бъде мобилизиран. Тя спомена, че не е могла да каже на съпруга си Александър за смъртта на сина им, защото той е бил „отведен“ да се бие. Тя разбрала за смъртта му едва след телефонно обаждане от друг затворник. Александър е израснал в Украйна, имал е семейство там – казва Алфия – и е знаел, че е „лъжа“, че Русия е нахлула в Украйна, за да се бори с фашизма. Когато за първи път в затвора идват вербовчици за армията, „той ги прати по дяволите“, допълва жената. Около седем месеца след смъртта на сина ѝ Алфия получава информация, че Александър също е убит.

„Бъдете готови да умрете“

Когато работят за „Вагнер“, затворниците обикновено сключват договори за шест месеца. Ако оцелеят, бойците получават свободата си в края на договора. Но от септември миналата година, съгласно изискванията на Министерството на отбраната, зачислените затворници трябва да се бият, докато умрат или докато войната приключи – което от двете настъпи първо.

Наскоро „BBC“ чу истории за затворници, които молят роднините си да им помогнат да си купят подходящи униформи и ботуши. Има и съобщения за затворници, които са изпратени да се бият без подходяща екипировка, медицински материали или дори автомати „Калашников“.

„Много войници са имали непригодни за бой пушки“, пише руският поддръжник на войната и блогър Владимир Грубник в канала си в Telegram и добавя:

Какво трябва да прави един пехотинец на фронтовата линия без аптечка, лопата за копаене на окоп и със счупена пушка е голяма загадка!“

Грубник, който се намира в окупираната от Русия Източна Украйна, твърди, че когато командирите разбрали, че някои оръжия са „напълно счупени“, те казали, че е „невъзможно“ да бъдат заменени.

Пушката вече беше разпределена на човека и суровата военна бюрокрация не можеше да направи нищо по въпроса.

Бивши затворници също описват високата цена, платена от техните другари.

„Ако се запишеш сега, бъди готов да умреш, приятелю“, категоричен е Сергей в онлайн форум за бойците от „Бурята“ и техните роднини, където се споделя информация. Той твърди, че е бивш затворник, който от октомври се сражава в подразделение на „Бурята“.

Друг член на форума казва, че преди пет месеца се е присъединил към взвод от 100 войници на „Бурята“ и сега е един от едва 38-те все още живи.

„Всяка бойна мисия е като да се родиш отново.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments