Война в Украйна: „Откровени разговори“, докато Киев притиска Германия за танкове

0
55
Танк
Танк. Снимка: Сухопутні війська ЗС України, Facebook

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че е имал „откровена дискусия“ с германския си колега относно танковете им „Leopard 2“, които Киев спешно иска, за да се противопостави на руската бронетехника. Германия все още не е решила дали ще изпрати танковете в Украйна или ще позволи на другите страни да дарят своите, въпреки че натискът върху Берлин действа, пише „BBC“.

„Имахме откровена дискусия за „Leopards 2″. Следва продължение.“, каза Олексий Резников след среща със западните съюзници.

Киев ще получи много други оръжия на НАТО. Срещата във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия наистина доведе до споразумение за доставка на повече бронирани машини, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. „Leopards 2“ обаче се разглежда като потенциален фактор за промяна на играта за Украйна, тъй като е лесен за поддръжка и е проектиран специално да се конкурира с руските танкове „Т-90“, които се използват в инвазията.

Какви оръжия се доставят на Украйна?

Германският министър на отбраната Борис Писториус сподели, че мненията остават разделени относно доставката на „Leopards 2“, но той отрече Берлин да блокира подобен ход. Според германските закони за износ други страни, които искат да доставят „Leopards 2“ – като Полша и Финландия – не могат да го направят, докато Берлин не даде пълно разрешение.

„Трябва да се вземе решение“

Украинският президент Володимир Зеленски похвали партньорите от НАТО за тяхната военна помощ, но заяви, че „все пак ще трябва да се борим за доставката на модерни танкове“.

„Всеки ден правим все по-очевидно, че няма алтернатива, че трябва да се вземе решение за танковете.“

Настоящите танкове на Украйна са предимно стари съветски модели, често превъзхождани по численост и от руската огнева мощ. Същевременно повече от 2000 броя „Leopard 2“ се намират в складове в цяла Европа. Президентът Зеленски смята, че около 300 от тях могат да помогнат за победата на Русия.

Според Писториус Берлин е готов да действа бързо, ако има консенсус между съюзниците, въпреки че не може да каже кога може да бъде взето решение за танковете.

Германия се озова в тази ситуация поради няколко фактора, включително международната дипломация и наследството от Втората световна война. Преди имаше политика да не изпраща оръжие в зони на конфликт, но това беше променено миналия февруари след нахлуването на Русия.

В края на миналата година шефът на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Германия вече е „сред съюзниците, които предоставят най-много военна, финансова и хуманитарна помощ на Украйна“, като доставя артилерия, системи за противовъздушна отбрана и бойни превозни средства на пехотата „Marder“. Въпреки това страната не е склонна да изпрати „Leopards“, освен ако не са част от по-широк пакет на НАТО и който за предпочитане да включва мощните американски танкове „M1 Abrams“. САЩ отхвърлиха идеята, заявявайки, че танковете „Abrams“ са непрактични за украинските сили, защото са трудни и скъпи за поддръжка. Независимо от това, имаше натиск от някои страни именно те да изпратят своите танкове, така че и Германия да направи същото.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отрече Берлин да чака САЩ да направят първия ход. От своята страна външният министър на Полша Збигнев Рау разкритикува нежеланието на Германия.

„Въоръжаването на Украйна, за да се отблъсне руската агресия, не е някакъв вид упражнение за вземане на решения. Украинската кръв се пролива наистина. Това е цената на колебанието относно доставките на „Leopard 2″. Нуждаем се от действия, сега.“, написа той в Туитър.

Западните страни са отделили много други оръжия – но без ангажимента на Германия за танкове, това не беше резултатът, на който Украйна се надяваше. Други страни се ангажираха да изпратят танкове, включително Обединеното кралство, което ще предостави „14 Challenger 2s“.

САЩ обявиха нова подкрепа на стойност над 2,5 милиарда долара тази седмица, включително бронирани превозни средства. Пентагонът обеща допълнителни 59 бронирани превозни средства „Bradley“, 90 транспортни машини „Stryker“ и системи за противовъздушна отбрана „Avenger“, наред с други доставки.

9 европейски нации също обещаха повече подкрепа след срещата си в четвъртък в Естония. Те включват:

  • Великобритания – 600 ракети „Brimstone“;
  • Дания – 19 самоходни гаубици (оръдия), френско производство „Цезар“;
  • Естония – гаубици, боеприпаси, помощни машини и противотанкови гранатомети;
  • Латвия – системи за противовъздушна отбрана „Stinger“, два хеликоптера и дронове;
  • Литва – зенитни оръдия и 2 хеликоптера;
  • Полша – зенитни оръдия „С-60“ със 70000 боеприпаса;
  • Чехия – произвежда допълнителни боеприпаси с голям калибър, гаубици и БТР-и.
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments