Война в Украйна: ООН призовава за сдържаност след удара по атомната електроцентрала в Запорожие

0
86
Атомна електроцентрала.
Атомна електроцентрала. Снимка: Пиксабей

Нова атака с дрон срещу украинската електроцентрала в Запорожие повиши риска от „голяма ядрена авария“, предупреди атомният надзор на ООН, съобщава „BBC“.

Русия заяви, че Украйна стои зад нападението, при което според нея са ранени трима души. Украйна отрича да е замесена в инцидента. Гигантската атомна електроцентрала с шест реактора, държана от Русия, се намира на фронтовата линия на руско-украинския конфликт.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН многократно е предупреждавала за подобни атаки. Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че ударът с дрон в неделя е „безразсъден“ и представлява „сериозна ескалация на опасностите за ядрената безопасност и сигурност“, пред които е изправена централата.

Съоръжението в Запорожие, намиращо се в Южна Украйна, е най-голямото в Европа. Руските сили превзеха централата малко след началото на пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. и оттогава я окупират, заедно с по-голямата част от Запорожка област.

Съоръжението спира да произвежда електроенергия през 2022 г., но се нуждае от постоянни доставки на електроенергия, за да охлажда един от реакторите си, който е в състояние на „гореща консервация“, което означава, че не е напълно изключен.

МААЕ, която разполага с екип от експерти в Запорожие, потвърди „физическото въздействие на атаките на дронове в централата, включително в един от реакторите. Назначената от Русия администрация на централата заяви, че нивата на радиация са нормални и че няма сериозни щети. МААЕ от своя страна каза, че повредите не са застрашили ядрената безопасност, но предупреди:

„Това е сериозен инцидент с потенциал да подкопае целостта на защитната система на реактора.“

Гроси уточни, че е имало „най-малко три преки попадения в основните защитни структури на реактора.

„Това е недопустимо“, категоричен бе той и добави:

„Никой не може да си представи, че ще извлече някаква полза или военно или политическо предимство от нападения срещу ядрени съоръжения. Това не може да се случи.

И Русия, и Украйна редовно се обвиняват взаимно, че обстрелват централата и рискуват да предизвикат сериозна ядрена авария. Руската администрация на централата заяви, че зад нападението стоят украинските въоръжени сили, но Украйна отхвърли това твърдение. В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че нападенията са „много опасна провокация. Говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрий Юсов пък коментира пред новинарския уебсайт „Украинска правда“:

„Украйна не е участвала в никакви въоръжени провокации на обекта.“

Той изтъкна и украинската гледна точка:

„Заводът е незаконно окупиран от Русия.“

Юсов обвини Русия, че е застрашила ядреното съоръжение, цивилното население и околната среда, като е нанесла удари по самата централа.

Миналия месец МААЕ заяви, че екипът ѝ от експерти в централата е чувал експлозии всеки ден в продължение на една седмица. Тогава Гроси изтъкна:

„Вече повече от две години ядрената безопасност и сигурност в Украйна са в постоянна опасност. Оставаме твърдо решени да направим всичко възможно, за да помогнем да се сведе до минимум рискът от ядрена авария, която би могла да навреди на хората и околната среда не само в Украйна.

Област Запорожие беше подложена на обстрел рано сутринта в понеделник. Губернаторът Иван Федеров заяви, че трима души са загинали, а други трима са ранени, след като руските сили са нанесли над 350 удара по осем населени места в рамките на 24 часа. Миналата седмица при руски удар по град Запорожие загинаха четирима души, а над 20 бяха ранени.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments