Война в Украйна: Индийци са били „подведени“ от агенти да се бият за Русия

0
202
Ракетна атака.
Ракетна атака. Снимка: Пиксабей

Най-малко десетина индийци са били подведени от агенти да се бият за руските сили във войната с Украйна, като според съобщенията един от тях е бил убит при ракетен удар, предава „BBC“.

Хемал Ашвинбхай от щата Гуджарат е загинал при ракетна атака миналата седмица, съобщи през уикенда вестник „The Hindu“. На 23 февруари бащата на Хемал е заявил пред медията, че е разговарял със сина си преди три дни. Той разказа, че е бил командирован на 20-22 км от границата с Украйна и му се е обаждал на всеки няколко дни, когато е имал достъп до мобилната мрежа. Съкрушените семейства на останалите мъже сега призовават федералното правителство да ги върне у дома.

Според семействата им измамените мъже, на възраст между 22 и 31 години, наети като „помощници във военното учреждение в Русия“, са били изпратени на бойното поле под претекст за „обучение“.

Индийски източници в Русия предполагат, че десетки индийци са се присъединили към руската армия. Източник от руското министерство на отбраната обаче информира The Hindu, че действителният брой на наетите през последната година е приблизително 100 души. „BBC“ се свърза с руското посолство в Делхи, но все още няма отговор по темата.

Министерството на външните работи на Индия призна, че някои индийски граждани са постъпили на работа в руската армия за изпълнение на поддържащи функции. В изявление на министерството се казва:

„Всеки подобен случай, за който е уведомено индийското посолство в Москва, е бил предмет на решителни действия от страна на руските власти, а тези, за които е било уведомено министерството, са били разгледани от руското посолство в Ню Делхи. В резултат на това няколко индийци вече са били освободени.“

Министерството също така призова „всички индийски граждани да проявят необходимата предпазливост и да стоят настрана от този конфликт.

Видеозаписите на някои от мъжете, в които те обясняват как са били подмамени от агенти и изпратени на бойното поле, шокираха семействата им, всички от които са бедни – родителите и братята и сестрите им са шофьори на тукашни колички, продавачи на чай или ръчни колички.

Жертвите и семействата им твърдят, че агентите са поискали 300 000 рупии (3619 долара; 2857 паунда), обещавайки руски паспорт след няколко месеца служба в армията. Съобщава се, че агентите набират хора от Индия, ОАЕ, Непал и Шри Ланка, като хонорарите им достигат до 1,2 млн. рупии. „BBC“ разговаря с някои от техните роднини, които казват, че мъжете са били примамени от обещанието за по-високи заплати и не са знаели в какво се забъркват. Самоличността на мъжете, които все още се намират в Русия, не се разкрива, за да бъдат защитени.

„28-годишният ми син работеше в компания за опаковки в Дубай. Той, заедно с трима свои приятели, видя видеоклип на агент, който предлагаше работа в Русия с обещана заплата от 90 000 до 100 000 рупии, в сравнение с настоящите им доходи от 35 000 до 40 000 рупии. Те плащат на агента 300 000 рупии чрез заеми. Моля ви, помогнете да върнете сина ми, заяви пред „BBC“ на хинди баща му, който продава чай и яйца на ръчна количка в щата Карнатака, като се срива по телефона.

Неговата история е огледална на историите на други хора от щатите Телангана, Гуджарат, Кашмир, Западен Бенгал и Утар Прадеш, за които се твърди, че са били измамени. Само един човек е успял да избяга от Москва и да се завърне у дома. Един мъж от Утар Прадеш, който говори от безопасно място в Москва във видеоклип, заснет в края на януари, споделя, че „са били доведени тук от BabaVlog (канал в YouTube, управляван от индиец) и им е била обещана заплата от 150 000 рупии (месечно). Мъжът признава:

“Не ни беше казано, че сме призовани в армията.

„BBC“ се свърза с канала, но не получи отговор, уточнява изданието. Предполагаемите измамени нямат военен опит, като един мъж от Утар Прадеш, облечен в армейски униформи, заявява във видеосъобщение, че е бил вербуван чрез платформа в социалните мрежи.

„В Москва подписахме договор на руски език и неволно станахме войници, изпратени да се бият във войната. Бяхме измамени, разказва мъжът и твърди, че той и още двама индийци са получили бойни наранявания, жестикулирайки с привидно ранената си дясна ръка. Той добавя:

„Моля, изведете ни от това място. В противен случай ще ни изпратят на фронта. Навсякъде се чува артилерийски [огън] и падат безпилотни самолети. Имаме нулев опит във воденето на война. Агентите ни вкараха в тази ситуация.“

Говорейки по телефона от руско-украинската граница, мъж от Кашмир съобщава, че е блокиран в Мариупол в Украйна заедно със свой индийски спътник и девет души от Непал и Куба. Той казал, че е наранил крака си по време на тренировка. Мъжът си спомня:

„Командирът ми постоянно повтаряше, че използвай дясната си ръка, за да стреляш, използвай лявата си ръка, за да стреляш, стреляй отгоре, стреляй надолу.“

И допълва:

„Никога не бях докосвал пистолет. Беше изключително студено и с оръжието в лявата си ръка в крайна сметка прострелях крака си.

Братът на един от мъжете казва, че не знае дали индианците са били в частната армия на Вагнер или в руската армия. Те са на около 40 км от границата с Украйна. Обещано им е руско гражданство след три месеца. Единствено шейх Мохамед Тахир от Ахмедабад, Гуджарат, успява да избегне обучение или изпращане във военната зона.

„Работих в работилница за автомобилни акумулатори тук, споделя 24-годишният мъж. Той се е завърнал в Индия миналата седмица.

Въпросът влезе в заглавията на вестниците, след като Асадудин Овайси, депутат от град Хайдерабад, го повдигна. На 23 януари той изпрати писмо до Министерството на външните работи, в което поиска намесата на правителството за връщането на мъжете у дома.

Маликарджун Хардж, лидер на основната индийска опозиционна партия „Конгрес, твърди, че около 100 индийци са били „вербувани в руската армия като помощници“ през последната година.

„Шокиращо е, че някои от тях са били принудени да се бият заедно с руските сили на руско-украинската граница. Някои от работниците също така заявиха, че паспортите и документите им са били иззети, което ги е оставило в безизходица и ги е направило неспособни да се върнат у дома, каза той.

Когато войната започна през 2022 г., имаше някои съобщения за няколко индийци, които доброволно се присъединиха към украинската армия. Но за пръв път се съобщава за присъствие на индийци на руската страна в бойни роли.

“BBC” разговаря и с индиец в Русия, който е служил близо до границата с Украйна и вече не е в армията. Той каза, че опитът му показва, че руската армия е прозрачна и споделя договорите си онлайн. Но добави, че хората, които не познават Русия, са били заблуждавани от агенти.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments