Военнослужещи унищожиха плаваща мина от брега срещу Тюленово

0
160
Мина
Мина. Снимка: МО

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е бил получен в Щаба на Военноморските сили от областния управител на Добрич, съобщиха от Министерството на отбраната.

Около 11:30 часа днес мината е била забелязана на 200 метра от брега срещу село Тюленово. След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС е бил вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“. В 14:50 часа екипажът на вертолета открил мината, предал координатите и останал в района. Издал е навигационно известие до мореплавателите за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извършил преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, е била приведена в бойно положение.

В 16:45 часа мината била унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments