Военните болници през 2023 година: Повече пациенти, по-високи приходи и заплати

0
227
Военномедицинска академия
Военномедицинска академия. Снимка: Facebook, ВМА

Добра 2023 година за военните болници у нас. От ВМА съобщиха за повече пациенти, приходи и по-високи възнаграждения. Освен това има поетапно модернизиране на материалната база и осъвременяване на апаратурата – това показват отчетите за 2023 г. на седемте болници, част от структурата на Военномедицинска академия /ВМА/.

Според данните, количествените и качествените показатели по отношение на стационарната дейност за изминалата година достигат, а някои дори надминават, нивата от 2019 г. (последната година преди пандемията от COVID-19), когато са били най-високи.

ВМА е абсолютно неузнаваема в сравнение с това, което беше. Неузнаваема е и по отношение на модерната материална база, и по отношение на апаратурата.

„Продължаваме да преследваме амбицията си да бъдем най-високотехнологичната болница“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на среща с представители на всички военни болници в страната.

Сериозно внимание в отчета му за периода 2017-2023 г. бе отделено на възможностите за кариерно развитие. От думите му стана ясно, че ВМА е акредитирана за обучение на студенти и специализанти по 57 медицински специалности, както и на докторанти по 36 докторски програми. Осъществява и обучение по 50 програми за високоспециализирани дейности в медицината, което е безплатно за служителите на Академията. В следдипломни курове за повишаване на квалификацията средно годишно се обучават около 800 души медицински и немедицински персонал.

Той не скри гордостта си от успешното дипломиране на първия в историята на страната випуск военни лекари, които вече са разпределени във военните формирования, както и от следващите 116 курсанта, които продължават по пътя на „Първите”. Подновен е и проектът за обучение на военни медицински сестри.

„През последните две години се наблюдава радваща ни тенденция – повече от 50% от курсантите заявяват специалността „Военен лекар“ като първо желание, а не просто за всеки случай. Това говори за съвсем различна философия и осъзнато желание да се включат в тази програма“, коментира още генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н..

Като успешен проект той определи и изграденият през 2021 г. Военномедицински симулационен тренировъчен център. До момента в него са обучени 263 бойни санитари, 18 парамедици и 18 „военни парамедици”, както и 98 медицински специалисти по програмата за спешна помощ по въздух.

От насоките за развитие за столичната военна болница генерал-майор проф. Мутафчийски изтъкна изграждането на нов клиничен тренировъчен център със специални симулатори, внедряването на роботизирана хирургия, реновация на клиники и на спешния център, изграждането на хеликоптерна площадка.

По отношение на останалите лечебни заведения, част от структурата на ВМА, са предвидени извършване на ремонтни дейности в редица звена, подмяна на амортизирана апаратура, акцент върху персонала и в частност върху новозавършващите офицери-военни лекари.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments