Военният ни министър: България подкрепя продължаването на операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

0
24
Димитър Стоянов и Сифет Поджич
Димитър Стоянов и Сифет Поджич. Снимка: Министерство на отбраната

„Поддържането на стабилност в страните от Западните Балкани, заедно с популяризирането на европейската им перспектива и евроатлантическата ориентация, са приоритет за България. Страната ни подкрепя усилията на властите на Босна и Херцеговина да продължат изпълнението на реформите по пътя към ЕС и в контекста на евроатлантическата интеграция.“

Това заяви военният ни министър Димитър Стоянов след срещата с колегата си Сифет Поджич в Сараево днес. Според него в днешната комплексна ситуация на сигурността е нужно да се продължи задълбочаването на сътрудничеството между двете страни, в това число и между ресорните министерства. Той отбеляза, че на срещата с министър Поджич са били обсъдени възможностите за разширяване на обмена на опит по отношение на реформите на въоръжените сили на двете страни, както и сътрудничеството в областта на военното образование и квалификация.

„Българските висши военни училища и Военната ни академия са на много високо ниво и бих бил щастлив да видя обучаеми от Босна и Херцеговина в нашите военни образователни институции“, заяви министър Стоянов.

„България e готова да продължи участието си в операцията на ЕС „Алтеа“ и при необходимост да поеме командването й. Операцията има ключова роля за стабилността и сигурността, както в Босна и Херцеговина, така и в региона като цяло. Ние бихме искали да продължим да допринасяме към стабилността и сигурността в страната чрез участието си в операцията“, заяви министър Стоянов.

По думите му подновяването на настоящия изпълнителен мандат на операцията, който изтича през ноември 2022 г., от Съвета за сигурност на ООН е още по-важно в контекста на радикално променената ситуация на сигурността след руската агресия в Украйна. Министър Стоянов подчерта, че България остро осъжда войната в Украйна.

„Операцията на ЕС е много важна за сигурността в Босна и Херцеговина и трябва да продължи. Ние сме много доволни, че българският военен контингент ще участва в нея, както и досега“, коментира министър Поджич.

„В момента България участва със 118 български военнослужещи – 12 в Щаба на операцията в Сараево и 106 в състава на Междинния регионален резерв. При необходимост ние сме готови да увеличим състава на националния контингент“, отвърна министър Стоянов в отговор на журналистически въпрос. И добави:

„Това демонстрира ясно нашата воля в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост, сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина.“

В столицата на Босна и Херцеговина министър Стоянов проведе срещи със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович и с Шефик Джаферович – председателстващ Председателството на страната. Те изказаха благодарности към България за това, че е признала първа независимостта на Босна и Херцеговина преди 30 години.

В рамките на визитата си в Босна и Херцеговина делегацията, водена от министъра на отбраната, ще посети база „Бутмир“, където ще се срещне с военнослужещите от българския военен контингент, участващ в операцията на ЕС „Алтеа“. Министър Стоянов ще разговаря и с командващия операцията генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments