Военният министър: Има риск за националната ни сигурност, без пряка заплаха

0
40
Димитър Стоянов
Димитър Стоянов. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това заяви военният министър Димитър Стоянов, часове след като президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната си.

„Мобилизация в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудно може да бъде предсказан неговият край. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха – не. България е член на НАТО. Това гарантира националната ни сигурност“, поясни министър Стоянов. Той допълни:

“Всеки един горещ конфликт като този в Украйна е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените.“

По време на редовното заседание на Министерския съвет /МС/ днес са приети три документа, касаещи Министерството на отбраната – за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, програма за приоритетни инвестиционни разходи на ведомството и проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 самолета F-16.

„На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които ще осигурят медицинско обслужване за 35 хил. граждани. Вторият документ е от изключителна важност за Министерството на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната през 2019-2020 г. са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива, е 6,6 млрд.”, коментира още Стоянов.

По думите му е важно страната ни да инвестира в нова военна техника, защото “изоставаме значително от нашите съюзници”.

“Българската армия е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация. Тя е необходима и важна”, подчерта военният министър.

Третият приет от МС документ е за придобиване на осем самолета F-16, блок 70. По думите му самолетите ще пристигнат у нас през 2027 година, а сумата по трите договора е 1296412,185 долара без ДДС.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments