Военен конфликт в Судан: Заподозрян във военни престъпления е избягал сред хаоса

0
59
Затвор
Затвор. Снимка: Pixabay

Бивш судански политик, обвинен в предполагаеми престъпления срещу човечеството, съобщи, че той и други бивши политически лица, вече не са в затвора. Ахмад Харун беше сред задържани в затвора Кобер в столицата Хартум, срещу които е било повдигнато обвинение от Международния наказателен съд /МНС/, предава „BBC“.

Споразумението за прекратяването на огъня между армията на Судан и съперничещата паравоенна група все още до голяма степен изглежда се поддържа. Въпреки това има съмнения относно ангажимента на двете страни за траен мир. Фолкер Пертес, който е специалният пратеник на ООН в Судан и в момента е в страната, коментира, че изглежда 72-часовата пауза в боевете все още се спазва в някои части на Судан. Но се съобщава за стрелба и експлозии в Хартум и близкия град Омдурман.

„Все още няма недвусмислен признак, че някой е готов да преговаря сериозно, което предполага, че и двете страни смятат, че осигуряването на военна победа над другата е възможно“, каза Пертес.

Прекратяването на огъня, което започна в полунощ /22:00 GMT/ в понеделник, е последният опит за постигане на стабилност в страната, след като на 15 април избухнаха боеве между армията и паравоенните сили за бърза подкрепа /RSF/. Поне 459 души са загинали досега, въпреки че действителният брой се смята за много по-висок.

Междувременно хиляди избягаха от Судан, като стотици са били транспортирани с хеликоптери от други нации. Пертес отчете още, че много домове, болници и други обществени съоръжения са били повредени или унищожени в жилищни райони близо до щаба на армията и летището в Хартум по време на неотдавнашните боеве.

По-рано тази седмица имаше информация за бягства от затвора в Кобер, където Ахмад Харун и бившият президент на страната Омар ал Башир излежаваха присъди.

Вчера Харун потвърди в изявление, излъчено по суданската телевизия „Tayba“, че той и други бивши служители при Башир, са напуснали затвора, но ще бъдат готови да се явят пред съдебната власт, когато тя функционира. Башир е обвинен от Международния наказателен съд, че е водил кампания за масови убийства и изнасилвания в района на Дарфур в Судан и се е опитвал да унищожи част от общностите на фур, загава и масалит. Той отрича обвиненията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments