Водороден електрически автобус ще вози безплатно пътници в София и Стара Загора

0
137
Димитър Недялков
Димитър Недялков. Снимка: МТС

Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/ подкрепя развитието и внедряването на водородните технологии в транспортния сектор. Това заяви заместник-министърът на МТС Димитър Недялков по време на официалното откриване в София на Дните на водородната електромобилност.

„Автомобилният транспорт е един от основните замърсители на околната среда, особено в градовете. Затова е необходимо да се търсят повече възможности за насърчаване използването на чисти превозни средства и такива с нулеви емисии, каквито са водородните автобуси“, посочи заместник-министърът. Той отбеляза, че през последните години все повече общини се ориентират към обновяване на парка с екологично чисти превозни средства.

В бъдеще водородната технология би намерила своето място в системите на градския транспорт. Това ще допринесе значително за ограничаване вредните емисии и замърсяванията от транспорта“, допълни Димитър Недялков.

Дните на водородната електромобилност в България 16 26 юли са част от европейската кампания за популяризиране на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа. Организатор на събитието е Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия /BGH2A/.

На 16 юни в София пристигна демонстрационен водороден електрически автобус. Той ще превозва безплатно всички пътници от 18 до 20 юни в София по тролейбусна линия № 9 и на 26 юни в Стара Загора по автобусна линия № 20.

Британски всекидневник: Бургас, Несебър и „Слънчев бряг“ – европейски бюджетни дестинации с красиви плажове

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments