Внимание! „Здрави“ зимни гуми с дефекти се появиха в интернет

0
209
Гуми
Снимка: Pixabay

Нова далавераджийска ниша са си намерили некоректните търговци в интернет. Този път на фокус са зимните гуми, които в някои страници изглеждат като здрави и без дефекти. При поставянето им на автомобила обаче и след няколко изминати километра, се оказва, че те са износени, налепени и дори надупчени. Подадени са редица сигнали за подобни нарушения, съобщава „NOVA”.

Вече многократно са алармирани и центровете за монтаж и демонтаж, където появата на гуми с дефекти – „втора ръка” се оказва често явление. Там вече е започнало поставянето на зимните гуми. В тази връзка припомняме, че изискването е дълбочината на грайфера да е минимум 4 мм. Примамливите оферти привличат шофьорите в интернет на прага на зимния сезон с уж перфектното качество и атрактивните цени. Един от шофьорите, който не се доверява на тези предложения, Димитър Стоянов коментира:

„Гумата изглежда в перфектно състояние – така я презентират, но при монтаж – теловете се виждат. Правиш няколко километра, след това – теловете започват да се показват, балончета…”

Професионалният монтьор Иван Генов заяви:

„Все по-често монтьорите в сервизите се натъкват на дефекти по гумите, които шофьорите носят за монтаж. Проблемите обаче излизат едва когато започнат да ги поставят на колата. С просто око не се вижда, но когато се завърти на баланса – се показва дефектът, който носи. Идват с гуми, които са закупили, за да ги ползват, а се оказва, че те не стават. Когато гумата тръгне да криви – най-често почва да губи въздух и се показват телове от нея – това пак трябва да се загледате и да я видите – може видимо да е добра гумата, но де факто не е.”

Монтьорите посочват, че пътят на гумите тръгва от автоморгите на запад, след като шофьорите там ги извадят от употреба. За да прикрият дефектите, търговците изкуствено орелефявали гумите, така че грайферът да изглежда по-дълбок, отколкото всъщност е. Сред нарушенията е и манипулиране на дот-а – величината, която показва кога е произведена гумата.

Проверките за подготовката на автомобилите за движение в зимни условия стартират от 15 ноември.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments