ВМРО: Сръбските власти с поредна гавра към българи в Деня на Западните покрайнини

0
27
Четиримата върнати от границата
Четиримата върнати от границата. Снимка: ВМРО

„В Деня на Западните български покрайнини сме свидетели на поредна гавра от страна на сръбската държава към местните българи и към граждани от България, тръгнали за Босилеград, за да участват във възпоменателната вечер, посветена на 8 ноември в Културно-информационния център /КИЦ/. Първо в днешния следобед полицаи са направили обиск и са иззели български книги от офиса на КИЦ-Босилеград. След това на КПП-Рибарци не са допуснати да влезнат на сръбска територия българи, пътуващи към Босилеград, за да участват във възпоменателната вечер.“

Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО, откъдето разкриват още, че с измислени мотиви на границата са били спрени съпредседателят на партията Александър Сиди, Мария Цветкова, която е член на ръководството на политическата сила, писателят Едвин Сугарев, съпредседателят на Граждански комитет „Западни покрайнини“ Валентин Янев и други.

„С тези си действия Сърбия за пореден път показва, че се връща към прийомите от времето на режима на Тито и крал Александър Караджорджевич. В XXI век да изземаш книги и да не допускаш културна проява на българското малцинство показва единствено, че сръбската държава не само е много далече, но и се движи в посока, обратна на ЕС“, коментират от партията.

От ВМРО-Българско национално движение призова кабинета и МВнР да предприемат спешни действия, за да бъдат защитени правата както на сънародниците ни от Западните покрайнини, така и на българите, които за пореден път са били възпрепятствани да влезнат на територията на Сърбия и да участват в събитие на малцинството ни там.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments