ВМРО е против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

0
73
ВМРО
ВМРО. Снимка: Архив

„През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на директори на държавни болници, които са доказани професионалисти и светила в българското здравеопазване. За съжаление отстраняването им от длъжност става без ясни мотиви, без обосновани доказателства.“

Това пише в позиция на ВМРО във връзка с правените и готвени рокади в управлението на лечебни заведения. В нея се посочва още:

„От началото на годината алармираме, че покачването на цените на електроенергията, топлоенергията, водата, консумативите в здравните заведения ще доведат до тежко финансово състояние. В момента повече от 50% от лечебните заведения са в затруднение да покриват разходите си.

Убедени сме, че директорите нямат нужда от уволнения, а от подкрепа. Нека не забравяме, че именно тези болници поеха удара от тежката пандемия, учиха се в движение, изнемогваха на работните си места, рискуваха живота си и живота на своите близки. Факт е, също така, че уволнения се случват в болници с най-висок капацитет на работа, с добра организация и съвременна апаратура.

Възмутени сме кое дава право и мотиви на министър в оставка да се разпорежда и уволнява. Свидетели сме на една бруталност, която няма да доведе до нищо добро, а отново ще страдат българските граждани. Искаме да знаем истинската причина и мотиви за отстраняването на тези професионалисти, а това не може да бъде само лош мениджмънт.

Днес в тази тежка политическа, икономическа и социална криза нямаме нужда от внушения, а от мотивирани решения, защото оставаме с впечатление, че се прави партийна чистка на принципа „стани, за да седне моят човек“. Докога?

Тези болници не се управляват еднолично от директор, а от Съвет на директорите, където решенията се вземат колективно.

Когато уволняваш, трябва да имаш доказателства, документи, аргументи, а не да се правят внушения.

Нека министър Сербезова не забравя, че не сменя носните си кърпички, а директори на здравни заведения, а това са уважавани лекари, ценени, обичани от поколения български граждани.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments